Třinecké železárny chtějí koupit huť ArcelorMittal Ostrava. Zda ji získají, bude jasné ještě letos

Mezi firmami, které podaly nabídku na koupi ArcelorMittalu Ostrava (AMO), jsou Třinecké železárny (TŽ). V pátek to potvrdila mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková. Skupina ArcelorMittal chce získat italskou ocelárnu Ilva a prodej ostravské huti je součástí kompenzačního balíčku.

„Nezávislou iniciační nabídku jsme podali. Více se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekla Macková.

Koupi ArcelorMittalu Ostrava doporučoval Třineckým železárnám také prezident Miloš Zeman, podle kterého by podniky měly pokud možno zůstat ve vlastnictví domácího kapitálu. Skupina ArcelorMittal začala jednat s potenciálními zájemci o její huť v Ostravě i další podniky v Evropě již v květnu.

Skupina ArcelorMittal jedná se zájemci o koupi ostravské hutě, k počtu zájemců nebo jejich jménům se nebude vyjadřovat. Prodej by měl být uzavřen do konce roku 2018.
Barbora Černá Dvořáková
mluvčí ArcelorMittalu Ostrava

Evropská komise minulý měsíc největšímu světovému výrobci oceli ArcelorMittal schválila záměr převzít Ilvu, která je největší ocelárnou v Evropě. Jednou z podmínek je prodej huti v Ostravě a několika dalších podniků ArcelorMittalu v Evropě. To by mělo zaručit, že převzetí Ilvy nenaruší hospodářskou soutěž a nepovede ke zvýšení cen.

Do konce května měli být známi předběžní zájemci, závazné nabídky by měl oddělený správce huti obdržet během července. „Vybrané zájemce o koupi bude posuzovat Evropská komise, a to z pohledu toho, zda jsou schopni pokračovat v provozu a rozvoji podniku tak, aby ostravská huť byla trvalou a aktivní konkurencí skupiny ArcelorMittal,“ dodala mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková.

Huť již má svého správce

Správcem odděleného majetku v hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava se stal její současný generální ředitel a předseda představenstva Ašók Patil. Huť se 6500 zaměstnanci má řídit nezávisle na skupině ArcelorMittal. Proces prodeje navrhovaných podniků by měl být uzavřen do konce roku.

Ostravská huť se podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele AMO Ašóka Patila bude prodávat jako fungující výrobní podnik, aniž by se snižovala její výrobní kapacita nebo počet pracovních míst.

Ilva je největší ocelárnou v Evropě. Aby rozptýlili obavy Evropské komise, že převzetí Ilvy naruší hospodářskou soutěž a povede ke zvýšení cen, zástupci ArcelorMittalu navrhli, že jako kompenzaci prodají hutě v Ostravě a některé další aktivity v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.

Události ČT: ArcelorMittal by podle odborářů měl mít nového vlastníka na začátku příštího roku (zdroj: ČT24)