Stát si chce pohlídat případný prodej ostravských hutí. ArcelorMittal slíbil informace

Události: Možný prodej ostravských hutí (zdroj: ČT24)

Společnost ArcelorMittal bude český stát informovat o všech krocích souvisejících s možným prodejem jejích ostravských hutí. Na brífinku po úterním společném jednání v Praze to uvedli ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) a generální ředitel společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) Ášok Patil.

Hüner oznámil, že vznikne čtyřčlenná pracovní skupina s účastí obou stran, která by v případě prodeje analyticky zpracovávala data potřebná pro určité závěry. Ustanovena by podle něj mohla být do výjezdu vlády do Moravskoslezského kraje příští týden.

Nadnárodní ocelářská skupina ArcelorMittal chce prodejem ostravského podniku získat souhlas Evropské komise s koupí hutí Ilva v italském městě Taranto. Brusel má ve věci rozhodnout nejpozději do 23. května a případ nyní nekomentuje. Patil zopakoval, že kdyby komise s prodejem souhlasila, zůstala by huť plně v provozu, jen pod novým vlastníkem.

Možný prodej hutí kritizoval šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Po zkušenostech z OKD i z toho, co se aktuálně děje kolem Vítkovic, chceme být připraveni. Na jedné straně není zatím žádný důvod k panice, ArcelorMittal Ostrava je prosperující firmou s nadprůměrnými platy, na straně druhé se chceme vyvarovat situace, abychom se o klíčových rozhodnutích dozvěděli minutu po dvanácté. Udržení zaměstnanosti v Ostravě je pro nás absolutní prioritou.
Tomáš Hüner
ministr průmyslu a obchodu v demisi (nestr. za ANO)

Analytici: Hutě nezavřou, kupec by se našel bez potíží

Analytici míní, že ostravské hutě by měly kvůli své ziskovosti nového majitele bez problémů najít.

Riziko, že by podnik, který nyní i s dceřinými firmami zaměstnává téměř sedm tisíc lidí, byl uzavřen, označují za naprosto minimální. Mezi zájemce mohou podle nich patřit zejména velké nadnárodní ocelárny.

Například podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy se o AMO bude zřejmě ucházet čínský ocelárenský kolos He Steel, o kterém se loni hovořilo v souvislosti s možným prodejem slovenských hutí US Steel Košice.

Patil uvedl, že do rozhodnutí Evropské komise se neumí k záležitosti případných kupců blíže vyjádřit.

Středula se obává spekulantů

Středula řekl, že špatnou zprávou pro ArcelorMittal Ostrava a jeho zaměstnance by bylo to, pokud by se novým vlastníkem stal spekulant, který prodává a kupuje firmy jenom kvůli okamžitému zisku.

Celosvětová poptávka po oceli se v letošním roce zvýší o 1,8 procenta a příští rok o dalších 0,7 procenta. Předpovědělo to v úterý Světové sdružení oceli (WSA). Poptávku podle něj podporuje příznivý vývoj světové ekonomiky, trh s ocelí ale čelí rizikům plynoucím z rostoucího napětí v obchodních vztazích.

V letošním roce by globální poptávka podle WSA měla činit 1,616 miliardy tun, příští rok by pak měla dosáhnout 1,627 miliardy tun. „Nacházíme se v relativně příznivé fázi ve srovnání s loňským a předloňským rokem,“ uvedl ředitel WSA Edwin Basson.

V Číně ale sdružení v letošním roce počítá se stagnací poptávky po oceli na úrovni 736,8 milionu tun. V příštím roce by pak poptávka v Číně měla klesnout o dvě procenta na 722,1 milionu tun.