Podvodník v Brně nabízel zprostředkování koupě městských bytů. Z lidí vylákal milióny

Policie obvinila z podvodu muže, který údajně nabízel zprostředkování koupě městského bytu v Brně. Vylákal od zájemců možná až desítky milionů korun, policie zatím ví o 15 případech, hledá případné další poškozené. Muž je ve vazbě. Pokud prokázaná škoda přesáhne pět milionů korun, hrozí podezřelému až deset let vězení. Policie navíc pátrá po možném spolupachateli.

Podle dosavadních výsledků vyšetřování hlavní podezřelý neměl napojení na úřady a nebyl schopen reálně zajistit nájemní smlouvu na městský byt ani jeho odprodej do osobního vlastnictví. Obojí má jasná pravidla, která vyžadují také rozhodnutí rady městské části, respektive městského zastupitelstva.

Systém, který podezřelý prezentoval lidem, podle policistů vůbec neodpovídal skutečnosti. Přesto se některé schůzky odehrávaly ve veřejně přístupných částech budov magistrátu nebo městských částí. Muž se tak podle policistů snažil získat důvěru zájemců.

Falešná razítka i kupní smlouvy

Právě v budově magistrátu na Malinovského náměstí policie podezřelého zadržela. Přišel si tam pro víc než sedm set tisíc korun od dalšího zájemce. „Zásahem byl zjevně překvapen, přímo u něho jsme našli spoustu důkazů,“ řekl vedoucí prvního oddělení hospodářské kriminality brněnské policie Vladimír Machala.

Muž měl podle vyšetřovatelů falešná razítka a vytvářel plagiáty listin, včetně kupní smlouvy s padělaným podpisem statutárního zástupce města, tedy primátora Petra Vokřála. Po zaplacení „kupcům“ vydával falešné doklady. „Jde zcela jednoznačně o falsifikáty, které neodpovídají ani rozměrově, ani razítky, ani způsobem provedení,“ popsal Machala.

Při jednání se zájemci využíval muž své znalosti z oboru, ve kterém se dříve pohyboval. Policisté ale jeho minulost odmítli upřesnit. Od zájemců lákal či vylákal částky od šesti set tisíc do víc než milionu korun.

Policie hledá další podvedené a komplice

Nyní policie vyzývá případné další poškozené, kteří se dostali s Pavlem H. do kontaktu, aby se vyšetřovatelům přihlásili. Policisté také mají podezření, že Pavlu H. pomáhal další muž. Vyhlásili po něm  proto pátrání. Policie také bude prověřovat, kde muž získal falešná razítka katastrálního úřadu a notáře se státní pečetí. Kdo je vyrobil, mohl se dopustit přestupku nebo i trestného činu.