Strážnice hraje barvami pestrých krojů z celého světa. Začal Mezinárodní folklorní festival

Ve Strážnici začal 73. ročník Mezinárodního folklorního festivalu. Letos ho zpestří zahraniční soubory z Indonésie, Maďarska, Mexika, Ruska a Číny. Festival potrvá do neděle a nabídne přes čtyřicet pořadů. V sobotu odpoledne je na programu průvod městem a oblíbená soutěž tanečníků verbuňku.

Folklorní festival letos sice kulaté výročí neslaví, přesto je letošní ročník významný, připojí se totiž k oslavám stého výročí Československa. „Náš pořad Chvála tradice upozorňuje na to, jaký význam měla lidová kultura při vzniku republiky a především formování kultury v prvním desetiletí,“ vysvětlil ředitel Národního ústavu lidové kultury Martin Šimša.

Při sobotním galavečeru vystoupí také vojenský soubor Ondráš se Slovenským lidovým uměleckým kolektivem (SĽUK). Obě profesionální tělesa patří v zemích bývalého Československa ke špičce umělecké lidové tvorby.

Ředitel Národního ústavu lidové kultury Martin Šimša zve na festival (zdroj: ČT24)

Na Brněnsku folklór žije nejen v obcích, ale i ve městě

Z českých a moravských národopisných oblastí letos festival několika pořady blíže představí Brněnsko. Folklór je tam překvapivě živý, a to nejen v obcích, ale také v okrajových čtvrtích Brna. Mnohde obnovují kroje, silná je hlavně tradice hodů. „Já bych zmínil pořad Ta brněnská mája tenká. Bude celý zaměřen na hody,“ řekl Martin Šimša.

Zřejmě nejvzdálenějšími zeměmi, které budou svůj folklór ve Strážnici prezentovat, je Indonésie a Mexiko, přijely i soubory z Číny, Ruska nebo Maďarska. Celkem vystoupí ve Strážnici na tři a půl tisíce účinkujících z Česka a tři stovky ze zahraničí. Přesný program najdou zájemci na webových stránkách festivalu.

Festival je připraven i na mokrou variantu

Loni dorazilo do festivalového areálu třicet tři tisíc platících diváků, letos pořadatelé očekávají podobnou návštěvnost. Vždy hodně záleží na počasí, krojovaní účastníci se necítí moc dobře v tropických vedrech. Pro nadcházející víkend slibuje předpověď počasí výrazné ochlazení, ovšem s rizikem deště. „Jsme připravení i na ,mokrou variantu‘,“ řekl za pořadatele Zdeněk Bobčík.