Rektoři varují před odchodem zaměstnanců vysokých škol. Rozpočet vyšší o 1,8 miliardy nestačí

Rektoři požadují vyšší rozpočet (zdroj: ČT24)

Rektoři vysokých škol varovali před nebezpečím odchodů asistentů, odborných asistentů a dalších zaměstnanců vysokých škol. Na zasedání České konference rektorů v Olomouci ve čtvrtek upozornili na rozdíly mezi platy v regionálním školství a vysokých školách.

Navrhované navýšení rozpočtu o 1,8 miliardy korun je pro vysoké školy neadekvátní a hrozby odchodů pracovníků neodstraní. Mají také obavy z toho, že může zhoršit konkurenceschopnost vysokého školství, které je podle nich podfinancované.

Zvýšení příspěvku na činnost vysokých škol by podle nich mělo jít primárně do mzdových prostředků a další navýšení financí do mzdových tarifů. ČKR také žádá navýšení objemu investičního programového financování na roky 2019 až 2022, aby se vysoké školy mohly rozvíjet.

Budu se snažit v rámci dalších vyjednávání získat co nejvíce prostředků pro vysoké školy.
Robert Plaga
ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Hrubý plat průměrně 41 401 korun

Průměrné tarify odborných asistentů na vysokých školách se v současnosti pohybují od 21 500 korun do 27 000 korun. Jejich průměrný hrubý plat byl loni podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí 41 401 korun. Průměrná mzda v Česku byla koncem loňského roku 31 646 korun.

Podle dřívějších údajů Rady vysokých škol činí odměny a osobní příplatky na vysokých školách v průměru 37 procent platu. Jde o největší podíl pohyblivých složek v rámci veškeré platové a mzdové sféry v Česku.

Podle květnového vyjádření předsedy Rady vysokých škol Milana Pospíšila jsou akademici poměrně dobře placeni především díky odměnám a nadtarifním příspěvkům, které získávají za různé granty a projekty. Jejich získání ale podle něj není jednoduché a zajistí příjem jen na omezenou dobu. Pro některé pozice je tarif nižší než v regionálním školství a nižší než zaručená minimální mzda. Pojem regionální školství zahrnuje mateřské, základní a střední školy, jejich zajištění mají na starosti kraje.

Rozpočet vysokých škol od roku 2014 do loňska stagnoval kolem 22 miliard Kč. Loni se akademikům s pomocí odborářů podařilo pod hrozbou protestů na letošní rok vyjednat tři miliardy korun navíc, i když původně požadovali 4,5 miliardy. Financování vysokých škol podle rektorů přesto nadále zaostává za průměrem vyspělých zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhruba o osm až devět miliard korun ročně.