Třináctiletý hrdina zachoval chladnou hlavu a při dopravní nehodě zachránil život spolužákovi

Události: Odvážný mladík zachránil život svému spolužákovi (zdroj: ČT24)

V půlce dubna pomohl třináctiletý Martin z Brna-Židenic při dopravní nehodě zachránit spolužáka. Zachoval chladnou hlavu a využil také znalosti první pomoci z výuky. Za tento čin ho teď ocenil také ředitel školy.

Ani ne před měsícem vešel třináctiletý Pavel do silnice mimo přechod se sluchátky v uších a srazilo ho auto. „Jenom si pamatuju, jak troubí stříbrný superb, a to je všechno,“ vzpomíná Pavel Kopecký a zatímco má tento okamžik mlhavý, jeho zachránce na daný den nikdy nezapomene.

„Nabralo ho to zboku, ležel na kapotě a jak auto brzdilo, tak pod něj spadl,“ přibližuje moment srážky stejně starý spolužák Martin Kosina. Zatímco někteří lidé po nehodě jen stáli a dívali se, právě on zorganizoval zvednutí auta. Za záchranu kamaráda jej teď ocenil ředitel školy, do které oba chlapci chodí.

 Zatímco Martin Kosina zasahoval v reálném provozu, podobné situace se obvykle trénují v kulisách dopravního hřiště. „Děti předškolního věku učíme úplné základy a potom starší děti, které už se sami pohybují v provozu na silnicích, tak ty učíme, jak se chovat u dopravní nehody,“ uvedla mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

Na základních školách se první pomoc učí hned v několika předmětech. „S první pomocí se žáci setkají ve všech ročnících prvního stupně a v části ročníků druhého stupně,“ řekl ředitel Masarykovy základní školy Kamenačky Jiří Šebela.

Leták s první pomocí
Zdroj: ČT24

Třeba žáci sedmého ročníku si ale ze tří cvičných otázek poradili jen se dvěma. Většina z nich znala číslo na zdravotnickou záchrannou službu a věděla, s jakou frekvencí masírovat srdce, například stabilizovanou polohu ale neznal nikdo.