Přes Novomlýnské nádrže se bude od soboty jezdit kyvadlově. Projedou tudy i kamiony

Most přes Nové Mlýny čeká od soboty kyvadlový provoz (zdroj: ČT24)

Most přes Nové Mlýny na jižní Moravě se zavírat nebude. Při čtvrteční návštěvě regionu to řekl ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO). Ředitelství silnic a dálnic přitom před dvěma týdny mluvilo o tom, že současný nápor dopravy stavba na trase mezi Vídní a Brnem nemusí vydržet. Podle nových statických výpočtů ale semafory řízená doprava na most pustí i kamiony.

Původně plánovaná uzavírka mostu přes Novomlýnské nádrže by znamenala navýšení kamionové dopravy pro Břeclav nebo také hodinu jízdy vzdálené Znojmo. Ředitelství silnic a dálnic totiž chtělo kvůli havarijnímu stavu mostní konstrukce na silnici I/52 u Pasohlávek vyloučit z úseku veškerou dopravu nad 13 tun.

Města se proti možným objízdným trasám přes svá území ohradila. Nové statické výpočty je ale mohou uklidnit. „Nebudeme trvat na zavření mostu, budeme schopni přes něj za provozu, sice jednosměrného, vést i těžkou kamionovou dopravu,“ uvedl ministr Ťok.

Semafory začnou průjezd přes most regulovat v sobotu. „Na vozovce mostu dojde k vytvoření jednoho jízdního pruhu a vozidla projedou rychlostí 40 km/h. Musí přitom zachovávat rozestupy minimálně 25 metrů, aby na každém poli bylo jen jedno vozidlo,“ řekl mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement.

Silničáři si od tohoto kroku slibují, že část kamionů stejně pojede na jih po dálnici D2. Do budoucna se ale most asi nevyhne ani úplné uzavírce, styl dopravy jen může změnit začátek jeho demolice. Ta se dá čekat ale až za mnoho měsíců. Letošní letní cesty třeba do Chorvatska se tak v kolonách u semaforů rozhodně protáhnou.