U bohumínského jezera se očekává další nápor turistů. Město pro ně postaví i písečnou pláž

U Kališova jezera v Bohumíně již začaly přípravy na nadcházející sezonu. Upravují se břehy jezera, z vody se tahají dřevěné kůly a odstraňuje se rákosí. Do května přibude nedaleko jezera i parkoviště. V plánech jsou také cykloboxy a místa pro grilování a piknik. Letošní novinky přijdou radnici na více než 700 tisíc korun.

„V létě ke Kališoku míří stovky lidí. Přestože jezero i většina přilehlých pozemků patří soukromé firmě, máme s nimi dohodu, že může sloužit veřejnosti k rekreaci, a tak usilovně pracujeme na tom, abychom přírodní koupání lidem co nejvíce zpříjemnili,“ sdělil místostarosta Bohumína Lumír Macura (ČSSD).

Úpravy odstartovaly už v loni, kdy se Kamenolomy ČR, které jsou majitelem vodní plochy, rozhodly vyjmout část jezera, která oficiálně slouží ke koupání, z dobývacího prostoru. A to po několikaletém úsilí města. To teď jedná s firmou o odkoupení části jezera. V budoucnu s ním má totiž velké plány.

Některé letošní úpravy vycházejí z připomínek zdejších návštěvníků. Maminky s malými dětmi volaly po písečné pláži, a tak jsme se rozhodli vyjít jim vstříc a menší část břehu měníme v písečnou.
Lumír Macura
místostarosta Bohumína

Město již srovnalo a opravilo betonové panely, které z břehů ujížděly do vody. „Přístup do vody jsme dosypali podle potřeby pískem a k samotným panelům pak ornicí, tato místa pak zatravníme. V jiných místech jsou místo panelů lomové kameny nebo nově písek,“ uvedl za bohumínský odbor životního prostředí Jan Jeziorský.

Lidé tak podle něj na břehu jezera najdou tři druhy pláže. „Po dokončení prací se začne u jezera sekat tráva. Od května přibydou také odpadkové koše a stejně jako loni i mobilní toalety,“ dodal.

V plánu je cyklostezka

Úpravy mají lokalitu návštěvníkům co nejvíce zatraktivnit. „Chceme, aby jezero co nejvíce sloužilo ke koupání. Loni jsme u Kališoku začali s úpravami břehů za více než 300 tisíc korun. Letos v tom pokračujeme,“ doplnil Lumír Macura. Do budoucna by zde měla vzniknout dřevěná plovárna s odpočinkovými plochami a dvě mola pro plavce uprostřed jezera.

Uvažuje se také o novém sociálním zázemí a pravděpodobně i novém objektu pro občerstvení. Ještě letos by v těsné blízkosti vody mělo přibýt 12 cykloboxů pro bezpečnou úschovu kol i místa pro grilování. Do několika let by k jezeru měla vést cyklostezka, a to od Ovocné ulice po protipovodňové hrázi směrem k jezeru.

Největším problémem bývá přes sezonu parkování poblíž jezera. Kapacita soukromého placeného parkoviště pro návštěvníky nestačí. Město u jezera nevlastní žádné pozemky, proto do konce května vznikne provizorní parkovací plocha pro přibližně dvacet aut u zdejší čističky odpadních vod. Ta je od placeného parkoviště vzdálena půl kilometru. 

Vodní nádrž má rozlohu 50 hektarů a vznikla díky těžbě štěrku. Koupání na vlastní nebezpečí je možné jen na severní straně jezera, kde už těžba skončila. Lidem tady usnadňují přístup do vody betonové panely i ploché lomové kameny, nachází se zde také plošina pro vozíčkáře, hřiště pro plážový volejbal i dětské atrakce.