Od září budou mít děti a senioři v Českých Budějovicích zdarma MHD

Dopravní podnik plánuje i největší investici do svého vozového parku (zdroj: ČT24)

Děti do 15 let a senioři nad 65 let budou mít od 1. září MHD v Českých Budějovicích zdarma. Dopravnímu podniku tak klesnou příjmy asi o 15 milionů. Novinářům to řekl náměstek primátora František Konečný (ANO), který bude také podporovat návrh, aby se mzdy řidičů dostaly nad 30 tisíc korun. MHD ve městě ročně přepraví 38,6 milionu cestujících.

Konečný předloží návrh radě města a je si téměř jist, že ho schválí. Chce, aby od 1. září jezdili zdarma děti do 15 let a senioři nad 65 let. „Je tady kolem 6000 dětí jako abonentů MHD, je to částka kolem sedmi milionů korun, u seniorů – je to velice hrubý odhad – se bude pohybovat možná stejně. Jsou to částky, na které si dopravní podnik vydělá a určitě na to přispěje město. Vzhledem k tomu, že vybíráme velice dobře jako stát daně a město má podíl daní, nebude letos ani v dalších letech problém pokrýt tyto záležitosti z městského rozpočtu,“ řekl Konečný.

Náměstek předkládal tento návrh již před dvěma lety. Od jízdného zdarma si slibuje, že část rodičů dětí do 15 let je přestane vozit auty do škol, čímž podle něj klesne množství nebezpečných dopravních situací, které ráno u škol vznikají. Roční kupon na MHD pro dítě stojí 1250 korun.

„Byť se zdá částka malá, tak mnozí naši spoluobčané nemají takové platy a 1200 korun pro ně není malá částka. U seniorů je to (jízdné zdarma) trend, kde to bude postupně v celé republice,“ řekl Konečný. Úbytek příjmů do 20 milionů Kč ročně kvůli jízdnému zdarma je podle něj částka, kterou si město může letos i v dalších letech dovolit.

S prosincovou změnou tarifu jízdného zrušilo město dvacetiminutovou jízdenku za 13 Kč, nechalo jen hodinový lístek za 16 Kč. Loni měl dopravní podnik tržby z jízdného 120,3 milionu korun. Letos čeká tržby z jízdného 128,6 milionu Kč. Prokazatelná ztráta za loňský rok činí 189,1 milionu Kč.

Dopravní podnik plánuje rekordní nákup nových vozů

Vedle toho plánuje dopravní podnik výrazné investice do obnovy vozového parku: plánuje nákup desítek nových vozů s pohonem na zemní plyn či elektřinu. V průměru se totiž stáří vozového parku pohybuje kolem 13 let, proto potřebuje velkou obnovu.

Pořízení 46 nových vozů za půl miliardy korun je největší investicí v historii dopravního podniku: Většinu této částky zaplatí z dotace. „Bude se jednat o autobusy s pohonem na CNG, dále elektrobusy a trolejbusy,“ doplňuje vedoucí strategie a řízení dopravy v dopravním podniku Radek Filip.

Prvních sedm z 24 autobusů s plynovým pohonem už do města dorazilo, jejich výhodou je i to, že jsou klimatizované a nízkopodlažní. Dopravní podnik letos navíc nakoupí menší elektrobusy a v létě zavede dvě nové linky. V letošním roce má také vzniknout sedm nových zastávek MHD.

Ročně přepraví MHD v Českých Budějovicích 39 milionů cestujících

Tradice MHD v Českých Budějovicích sahá do roku 1909. Dopravní podnik zajišťuje přepravu ve městě a v 18 obcích. Vozový park čítá 83 autobusů a 58 trolejbusů, které jezdí na 14 autobusových a osmi trolejbusových linkách. Ročně najedou 5,7 milionu kilometrů, přepraví 39 milionů cestujících. Podnik má 402 zaměstnanců. Základní kapitál je 485,5 milionu Kč, roční výnosy včetně úhrady prokazatelné ztráty činí 410,7 milionu Kč.