Majetek nejzadluženější obce v Česku jde do dražby. I pak zůstanou Prameny v minusu

Majetek obce Prameny, která se těší pověsti nejzadluženější obce v republice, jde do dražby. Radnici se ji nepodařilo odvrátit, prodej obecního majetku by měl vynést nejméně sedm milionů korun. Zároveň však musí obec uhradit související náklady přesahující pět milionů. Pramenští se přitom počátkem roku blížili dohodě, která je měla dostat z nejhoršího. Následovala však rezignace opozičních zastupitelů, zastupitelstvo tak přestalo být usnášeníschopné a dohodu nebylo možné uzavřít.

Majetek zadlužené obce Prameny se bude dražit 16. dubna. Vyvolávací hodnota činí sedm milionů korun, ovšem obec bude muset zaplatit 5,5 milionu za náklady s dražbou spojené. Navíc stále zůstane Pramenům dluh, který se bude úročit o 1,3 milionu korun každý rok.

„Bohužel termín dražby už je stanoven a nelze jí zabránit. Pro obec je toto řešení nevýhodné a snažili jsme se mu zabránit, ale nepodařilo se to,“ řekla starostka Michala Málková (Společné Prameny).

V lednu se přitom Pramenům začala rýsovat konečná cesta z dluhů, ale návrh dohody s firmou Real Aspekt ruského podnikatele Dmitrije Vajnera obyvatele rozděloval. Real Aspekt je nyní jediným věřitelem Pramenů, v posledních letech se podařilo veškeré dluhy spojit do tohoto jediného závazku.

Dalším krokem měl být prodej osmi vrtů minerálních vod a pozemků Real Aspektu. I tak by obec nebyla z dluhů venku a splácela by je ještě šest desetiletí, ale radnice si přesto slibovala, že by dosažení dohody situaci zásadně zlepšilo. „Dluh by se již dále neúročil, navíc by se  odblokovaly obecní účty a bylo možné dále jednat například o odpuštění části dluhu,“ shrnula starostka Málková. 

Návrh ale čelil kritice – především kvůli ocenění pozemků obce včetně osmi vrtů minerálních vod asi na deset milionů korun. Zastupitel opozičního uskupení Svobodné Prameny Aleš Dittert prohlásil  takovou dohodu za extrémně nevýhodnou pro obec.

Před uzavřením dohody Dittert rezignoval a totéž učinili všichni jeho náhradníci. Tím se zastupitelstvo stalo neusnášeníschopným a dohodu nemohlo schválit.

Firma Real Aspekt chce v Pramenech postavit stáčírnu minerálních vod. Chopila se tedy myšlenky, která přivedla obec do problémů. Radnice totiž investovala do průzkumných vrtů a nakoupila pozemky, jenže když mělo dojít na věc, převážili kritici stavby, kteří poukazovali, že minerálka by se musela vozit z obce v srdci Slavkovského lesa kamiony a na to nejsou místní silnice připravené. Ke dluhům přispěl také povinný nákup bytů v domech v Pramenech od pozemkového fondu.

Dluhy i spory o to, jak se z nich dostat, učinily z Pramenů jednu z nejméně stabilních obcí – několik let jí místo starosty spravoval úředník dosazený ministerstvem vnitra, protože o křesla na radnici neměl nikdo zájem. Opakovaně se konají volby, naposledy se k nim místní obyvatelé sešli letos v lednu. Přesto se podařilo dluhy obce v posledních snížit ze 130 milionů korun zhruba na 60 milionů.