Dopravní kolaps na Žižkově? Praha změní postup oprav a chce také delší pracovní dobu dělníků

Magistrát se také rozhodl odložit opravy některých dalších komunikací (zdroj: ČT24)

Pražský magistrát  se rozhodl změnit postup při opravách Husitské ulice na Žižkově, které tento týden způsobily dopravní kolaps. Navíc chce, aby firmy prodloužily v těchto místech pracovní doby dělníkům. Uvedl to náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Magistrát se také rozhodl odložit opravy některých dalších komunikací a změnit harmonogram tak, aby se stavební práce nekryly.

Oprava Husitské způsobila v pondělí dopravní kolaps zejména v Seifertově ulici a jejím okolí. Radnice Prahy 3 to ostře kritizovala a požadovala více strážníků v ulicích. Uzavření ulice je totiž plánované až do listopadu.

Od pondělí už se ale situace částečně uklidnila, teď chce navíc magistrát změnit postup tak, že dělníci přednostně zrekonstruují vozovky a jejich odvodnění, teprve potom budou opravovat chodníky. Obvykle práce postupují tak, že se dělá oboje najednou. „Takto se bude postupovat na všech místech, kde to bude možné,“ řekl Dolínek.

Město se bude také snažit prodloužit pracovní dobu dělníků. Podle Dolínka s tím stavební firmy nemají problém. Například hlučné bourací práce mohou dělat pouze dvě hodiny v kuse. „Požádal jsem Prahu 3, aby projednala s obyvateli, zda by souhlasili s tím, že by se pracovní doba prodloužila,“ řekl Dolínek. Pokud by se tak stalo, jednalo by se prý o práce, které nejsou příliš hlučné. „Rozhodně by se tam do deseti večer nebagrovalo,“ dodal.

Oprava Trojské ulice se odkládá

O víkendu měla navíc začít oprava Trojské ulice, stejně jako rekonstrukce Štěrboholské radiály ale bude odložena. „Ta bude řešena letos v rámci běžné údržby,“ řekl Dolínek. Magistrát vyzve jednotlivé radnice, aby společně s městem a dalšími dotčenými orgány lépe koordinovaly práce v rámci běžné údržby, aby se nestalo, že oprava děr v silnici zablokuje dopravu v okolí komunikace. 

V pondělí opravy ulic způsobily v Žižkově dopravní kolaps – zejména v Seifertově ulici a jejím okolí. Problémy měli řidiči i MHD. V ranní špičce vystupovaly stovky lidí z tramvají a k hlavnímu nádraží se raději vydaly pěšky. Dopravní podnik kvůli tomu od půl jedné začal odklánět některé tramvaje.

Po druhé hodině odpoledne se proto sešlo vedení Prahy 3 se zástupci městské policie. Z jednání vyplynulo, že se v lokalitě zvýší policejní dohled a doprava bude více řízena. Přísněji budou trestána špatně zaparkovaná auta, která budou rovnou odtažena.

Oprava 670 metrů dlouhého úseku Husitské mezi křižovatkou s Trocnovskou ulicí a Tachovským náměstím má trvat do konce letošního listopadu. Po dobu jejích oprav budou mít obyvatelé Prahy 3 možnost parkovat v Pernerově ulici v Karlíně. Rekonstrukce je rozdělena na tři etapy, do opravovaného úseku mohou pouze chodci. Předpokládané náklady na úpravy Husitské ulice jsou 70 milionů korun.