Na Žižkově je dopravní peklo. Spílají tam magistrátu a správě komunikací

Dopravní kolaps na Žižkově (zdroj: iReportér Petr Porubský)

Vedení Prahy 3 kritizuje magistrát a Technickou správu komunikací (TSK) kvůli způsobu uzavření Husitské ulice. Podle místostarostky Prahy 3 pro dopravu Lucie Vítkovské (ODS) vedení města nezvládlo přípravu na zahájení opravy ulice a TSK přehlíží dopravní kolaps, který kvůli tomu postihl Žižkov. Po jednání s policií Praha 3 později uvedla, že špatně zaparkovaná auta budou odtažena z ulic a upraví se i značení. Policie také zvýší dohled nad řízením dopravy.

Lidé si na sociálních sítích stěžují, že automobily blokují tramvajové koleje v úzké Seifertově ulici a stojí tak i MHD. Chybí jim i dopravní značení nebo doporučení, kudy ucpané silnice objet.

V pondělní ranní špičce tak stovky lidí vystupovaly z tramvají a k hlavnímu nádraží šly raději pěšky. Dopravní podnik kvůli tomu od půl jedné začal odklánět každou druhou tramvajovou linku číslo 5 ze zastávky Flora po trase linky 16 až do zastávky Karlovo náměstí.

Vedení Prahy 3 se během pondělí sešlo s policií. „Prioritou je pro nás zajistit průjezd tramvají v Seifertově ulici. Auta, která budou provoz blokovat, budou odtažena. Policisté budou řídit dopravu na důležitých křižovatkách,“ řekla Vítkovská. 

Zástupci radnice, magistrátu, TSK nebo policie také v úterý celou trasu projedou. Pokud bude třeba, změní se dopravní značení. Podle Vítkovské je možné, že například bude změněn směr v některých jednosměrkách. „V krajním případě by byl zakázán vjezd autům do Seifertovy ve směru do centra. Prioritou je MHD, zpoždění tramvají 45 minut je nepřijatelné,“ dodala.

Možnost parkování v Karlíně

Po dobu opravy Husitské budou mít obyvatelé Prahy 3 podle Vítkovské alespoň možnost parkovat v Pernerově ulici v Karlíně. Příslušné dopravní značení by mělo být instalováno v průběhu tohoto týdne.

Dopravní kolaps na Žižkově
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Radnice svaluje dopravní kalamitu na vedení Prahy i TSK. „Od počátku jsme upozorňovali, že uzavírky v Husitské mohou způsobit dopravní kolaps, který zasáhne celý Žižkov. Byli jsme ale ujišťováni, že je ze strany magistrátu i TSK vše řádně připraveno. Dnes jsme se ale probudili do dopravního pekla,“ uvedla ráno Vítkovská.

Rekonstrukce je naplánována do podzimu

Dodala, že TSK se navíc tváří, že problém neexistuje: „Vůbec se ani nebyli podívat třeba v Seifertově ulici, která je úplně ucpaná.“ Radnice proto od TSK žádá urychlení rekonstrukce. Ta začala 12. března a je naplánována až do podzimu.

TSK v reakci uvedla, že rozmístí další značky do větší vzdálenosti od uzavírky, aby tak odvedla tranzitní dopravu na jiné trasy. „Jedná se o nutnou rekonstrukci, která se spolu s rekonstrukcí ulicí Koněvova připravovala několik let. TSK postupovala v souladu s požadavky Prahy 3 a součástí projektové dokumentace byla i architektonická studie rekonstrukce Husitské a Koněvovy, kterou si nechala zpracovat v roce 2016 právě Praha 3,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Panovaly obavy i z reakce magistrátu. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) totiž v rozhovoru zveřejněném v sobotu na serveru Novinky.cz uvedla, že Pražané jsou, co se týče dopravy, „trochu zpovykaní“. Na Twitteru pak ale své vyjádření mírnila slovy, že srovnávala dopravní kolony v Praze s jinými velkými městy.

Oprava 670 metrů dlouhého úseku Husitské mezi křižovatkou s Trocnovskou ulicí a Tachovským náměstím má trvat do konce letošního listopadu. Rekonstrukce je rozdělena na tři etapy, do opravovaného úseku mohou pouze chodci. Předpokládané náklady na úpravy Husitské ulice jsou 70 milionů korun.