Dramatické přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti, při kterém se střílelo, má dohru u soudu

Skalický u soudu vinu odmítl. Zezula nepřišel (zdroj: ČT24)

Krajský soud ve Zlíně začal projednávat případ přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti ze září 2015. Žalobce z něj viní osmadvacetiletého Martina Skalického a dvaačtyřicetiletého Miloše Zezulu z Hodonínska. Oběma hrozí za ozbrojenou loupež a poškození cizí věci pět až dvanáct let vězení. Šperky za více než milion korun se útočníkům díky zásahu dvou kolemjdoucích, kteří utrpěli těžká zranění, odnést nepodařilo.

K loupeži v Hradební ulici došlo 8. září 2015 před polednem. Pachatelé ke klenotnictví přijeli na motocyklu. Jeden měl pistoli. „Do prodejny vstoupili s přilbami a kuklami na hlavách, aby zamezili své identifikaci,“ popsal státní zástupce Leo Foltýn.

Prodavačka podle něj mužům nekladla odpor a křičela o pomoc. Pachatelé proto začali do tašky ukládat šperky z vypáčené zásuvky a vitrín. U klenotnictví se však objevili dva kolemjdoucí, kteří se lupiče pokusili zadržet.

Jeden ze zlodějů na ně vystřelil a jednoho zranil na noze. Druhý měl zraněné oko od střepu ze skleněných dveří do prodejny, které lupiči rozbili, když se je svědci pokusili zadržet. Pachatelé podle státního zástupce nechali na místě tašku se šperky, šroubovák a páčidlo a odjeli na motorce.

Pachatelé odjeli z místa činu na motorce
Zdroj: ČT24

Skalický prý v klotnictví nikdy nebyl a motorku nezná

Martin Skalický u soudu vinu odmítl. „Vůbec nerozumím tomu, jak jsem se sem dostal. Nikdy jsem v klenotnictví v Uherském Hradišti nebyl. S tou loupeží nemám nic společného,“ řekl Skalický. Do města prý občas jezdil do akvaparku, jinak ho údajně nezná. Motocykl lupičů, který zachytily kamery, prý nepoznává, ani helmu, boty a mikiny jezdců. Miloš Zezula písemně požádal o jednání soudu v nepřítomnosti a odmítl vypovídat.

K dopadení údajných pachatelů pomohly pachové stopy z místa činu. Podle Skalického se tam mohly dostat prostřednictvím rukavic, které zapomněl u Zezuly, jemuž občas pomáhal se svařováním. V době loupeže prý byl v práci, kde dělal stříšky na bytovky. Policisté mu podle jeho výpovědi odebírali pachové stopy dvakrát v roce 2016.

Z výpovědi jednoho z mužů, kteří chtěli lupiče zadržet, vyplývá, že viděl k prodejně přijet dva lidi na motorce. Podle něj vešli v přilbách dovnitř a začal se ozývat křik a řinčení skla. Neúspěšně se pokusil zavolat telefonem policii, poté zahlédl neznámého muže, který držel dveře do klenotnictví. Menší z lupičů, řidič, podle něj dveře prokopl, druhý pachatel je poté rozbil páčidlem. „Vyšší na nás namířil pistoli, muž vedle mě říkal, že nevidí. Šli jsme do boku a uvolnili jsme ty dveře,“ řekl svědek.

Jeden z lupičů střelil svědka do nohy

Z prodejny podle něj vyšel vyšší z lupičů a poté menší s taškou na rameni. „Částečně jsem ho zpacifikoval k zemi. Otočil jsem se zády, ozval se výstřel a ten spolujezdec mě střelil do pravé nohy. Bolestí jsem začal padat na koberec. Neustále jsem tašku držel za popruhy, odhodil jsem ji dozadu za sebe. Oni začali utíkat pryč z prodejny,“ doplnil svědek.

Skalický podle něj výškou odpovídá jednomu z pachatelů. Hlavní líčení pokračuje výslechy dalších svědků. Nařízeno je i na středu.