Říčany zakázaly tranzit kamionů, řidiči si přes město zkracují cestu k dálnici D1

Říčany u Prahy sáhly kvůli nedokončenému Pražskému okruhu k razantnímu kroku, obec totiž zakázala tranzit kamionů nad 12 tun. Řidiči, kteří nemají v místě nakládku nebo vykládku nákladu, tak nemohou oblastí projíždět a hrozí jim pokuta. Přes obec si totiž část kamionů zkracovala cestu k dálnici D1.

Zákaz se týká zejména silnice druhé třídy číslo 101, která slouží jako přivaděč k dálnici. Strážníci tam v pondělí po odhalení nových značek začali okamžitě zastavovat řidiče. Tento týden ale ještě budou věc řešit jen napomenutím. Od příštího týdne ale začnou za nepovolený průjezd kamionů padat pokuty. Strážníci mohou na místě uložit pokutu až 2000 korun.

Zákazem tranzitu kamionů reagují Říčany na iniciativu Prahy, která připravuje podobně razantní opatření. „Jsme obětí nedostavěného Pražského okruhu a už tou obětí nechceme být dál,“ kritizoval starosta Vladimír Kořen (Klidné město). „Jsou to řádově tisíce kamionů denně a my nemůžeme být nadále zkratkou,“ dodal.

Omezení platí na poměrně rozsáhlém území od Křenic na severu až po Mirošovice na jihu a upozorňuje na něj celkem 26 značek. „Nechceme přenášet tranzitní dopravu o vesničku dál, protože to by bylo nekolegiální,“ dodal Kořen. Opatření se ale nevztahuje na rušnou Černokosteleckou ulici, což je silnice I. třídy určená pro dopravu mezi kraji. 

Starostové z východního okolí Prahy nedávno podepsali memorandum, ve kterém žádají co nejrychlejší dostavbu Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Štěrboholskou spojkou. Stavba by podle nich měla být zahájena nejpozději v roce 2020. Svůj podpis pod dokument připojilo 14 zástupců obcí a pražských městských částí. 

  • 1983: úsek Slivenec–Třebonice (7 km)
  • 1984: úsek Satalice – Horní Počernice (1 km)
  • 1993: Horní Počernice – Běchovice (2 km)
  • 2000: Třebonice–Řepy (4 km)
  • 2001: úsek Řepy–Ruzyně (3 km)
  • 2010: úseky Modletice–Vestec (9 km), Vestec–Lahovice (8 km), Lahovice–Slivenec (6 km)
  • chybí: úseky Běchovice–Modletice (13 km), Ruzyně–Suchdol (9 km), Suchdol–Březiněves (7 km), Březiněves–Satalice (13 km)