OBRAZEM: Pražská zoo ve středu otevře, auto nechte doma

Praha - Zoologická zahrada v Praze se ve středu otevře pro veřejnost. Přístupná ale bude pouze její horní část. „V žádném případě k nám, prosíme, zatím nejezděte autem,“ uvedla zoo na svém webu. Dolní část zahrady zatopila rozvodněná Vltava. Předběžné škody se zatím odhadují na 160 milionů korun. Lidé, kteří chtějí pomoci, mohou přispět na speciální konto: 3070207/0100. Dobrovolníci se mohou hlásit přes facebookovou skupinu: Povodeň 2013 - pomáháme Zoo Praha!.

„Zdůraznil bych, že je to spíš symbolické otevření zoo, abychom řekli: 'Jsme tady, jdeme dál, voda nás nesrazí na kolena,'“ uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Zahrada musela v předchozích dnech ze spodní části zahrady evakuovat prakticky všechna zvířata. Při povodni přišla o dvě čejky a králíky, kteří zůstali zalezlí hluboko v norách, jeden plameňák si zlomil nohu. „Další ztráty určitě přijdou v důsledku stresu. Doufejme, že to nebude u zvířat, která jsou významná, klíčová,“ dodal Bobek. Narodil už se ale také první „povodňový“ přírůstek, je jím mládě kotula veverovitého pojmenované Plaváček.

Gorily jsou zatím ve spodní části areálu v bezpečí protipovodňové věže. Ošetřovatelé je krmí z lodičky. Příští týden budou převezeny do Zoo Dvůr Králové, kde zůstanou tak dlouho, dokud nebude pavilon opraven. „Ani tak se však do něj nemohou vrátit, pokud si nebudeme jisti, že byly učiněny kroky, které zabrání dalšímu opakování stejné katastrofy,“ uvedl Bobek. Stěhování do jiných zoo možná čeká i další zvířata, jejich azyl přitom může trvat měsíce.

Ve spodní části zoo je pod vodou například pavilon velkých kočkovitých šelem nebo stanoviště plameňáků. Voda zatopila také technické zázemí bazénů lachtanů. Čtveřice lachtanů byla v pondělí provizorně umístěna do pavilonu hrochů, lachtaní samice Abeba s mládětem je v zázemí expozice ledních medvědů. „Až budeme mít odhady, jestli to (opravy) bude v řádu týdnů nebo v řádu měsíců, pak se budeme rozhodovat, jestli lachtany dokážeme komfortně udržet v našich podmínkách, nebo budou muset být převezeni do jiné zahrady,“ řekl Antonín Vaidl ze zoo. Na 600 ptáků bylo umístěno do zahrad v Plzni, Liberci i na Moravu.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek

„Tady je hráz proti dvacetileté vodě, ta nestačí. Já si myslím, že Zoo Praha by si zasloužila stejnou ochranu jako zbytek Prahy.“

Ředitel chce chvůli dalším záplavám jednat o rozšíření protipovodňové ochrany. Před zoo totiž není vybudován systém protipovodňových zábran. „Jsem skálopevně přesvědčen, že po této druhé katastrofě v průběhu 11 let je potřeba úplně zásadně přehodnotit, jakým způsobem je, nebo jinými slovy není zoo chráněna před povodní. Je zde hráz proti dvacetileté vodě, ta nestačí a já si myslím, že Zoo Praha by si zasloužila stejnou ochranu jako zbytek hlavního města,“ řekl České televizi.

Povodně z roku 2002 způsobily v zoo škody za 232 milionů korun. Zahrada už od té doby investovala stovky milionů do nových pavilonů. Pavilon indonéské džungle vyšel na 170 milionů, oprava historických Gočárových domků na 37,5 milionu korun. Do pavilonu pro lachtany investovala zahrada 44,5 milionu a rekonstrukce povodní zasažené expozice šelem stála přes 25 milionů korun. Letos na jaře zahrada otevřela nový sloninec za půl miliardy, pavilony ale stojí v horní části zahrady.