Brno zvažuje obří výměnu: Domy za stovky milionů za pozemky pro stadion Za Lužánkami

Brno zvažuje směnu svých domů v historickém centru města za majetek podnikatele Libora Procházky. Jeho tenisové kurty či garáže se nachází na pozemcích města v lokalitě Za Lužánkami a brání stavbě fotbalového stadionu.

Nový stadion v místě starého má vzniknout za dvě miliardy pro 30 000 diváků. Město však stále nemá vyřešené všechny majetkoprávní vztahy, poslední spor se několik let táhne právě s podnikatelem Procházkou.

Ulice Česká, Zámečnická, Květinářská, Průchodní, Kapucínské náměstí, Masarykova třída. Devět honosných bytových domů na lukrativních adresách. Za ně tenisové kurty, hala, silnice a chodníky vedle chátrajícího stadionu Za Lužánkami. Rozdíl se doplatí. Tak zní návrh na důležitý obchod mezi městem a brněnským podnikatelem Liborem Procházkou.

Zatím chybí posudky

Jednou z nemovitostí, kterou má město směnit s firmami Libora Procházky, je třeba dům na rohu České a Solniční ulice. Podle oslovených realitních makléřů může jeho cena dosahovat skoro sto milionů korun.

Brno vyměnilo pozemky na stavbu stadionu (zdroj: ČT24)

Radní Brna-středu, kteří je spravují, už těsnou většinou doporučili zastupitelům transakci schválit. Přitom neznali cenu ani podrobnější informace. Starosta městské části Martin Landa rozhovor odmítl. Plány na jeden z největších převodů majetku v historii Brna tak vysvětloval magistrát, který transakci navrhl.

Náměstek primátora Richard Mrázek (ANO) tvrdí, že jde o velké nedorozumění. „Došlo k nešťastné formulaci. Nejde o prodej, ale o to, zda by městská část souhlasila s odsvěřením těchto domů. Zatím nemáme žádnou dohodu s panem Procházkou, zda mu dáme peníze, nebo třeba směníme některý z domů. Může se to týkat jednoho, dvou, ale taky žádného,“ uvedl Mrázek.

Výměna se nelíbí opozici ani obyvatelům domů

Podnikatel Libor Procházka na otázky České televize neodpověděl. Zvažovaný obchod už kritizuje opozice.

„Očekávám, že město přijde s mysteriozní komedií, kdy domy v historickém centru města budou vydávány za naprosto nepotřebný majetek zanedbatelné hodnoty a naproti tomu firmy okolo fotbalového stadionu Za Lužánkami budou vydávány za majetky hodnoty nesmírné,“ uvedl sociálnědemokratický zastupitel Oliver Pospíšil.

Stadion za dvě miliardy korun má vzniknout v místě bývalého stadionu, kde Zbrojovka koncem 70. let vyhrála ligový titul. Od roku 2001 je však prázdný a fotbalisté Zbrojovky hrají v Králově Poli, kde je ale nízká návštěvnost.

Před dvěma lety na zchátralém stadionu Za Lužánkami uspořádal po provizorních úpravách rozlučku s kariérou brněnský fotbalista Petr Švancara. Nový stadion má mít jedno podzemní a osm nadzemních podlaží, vysoký bude asi 30 metrů.