Ostrava-Poruba restauruje vzácná umělecká díla. Zachraňuje také unikátní reliéf na Oblouku

Oprava reliéfu na Oblouku (zdroj: ČT24)

Ostravský městský obvod Poruba nechává za 800 000 korun zrestaurovat dvě umělecká díla, a to Dekorativní stěnu od Eduarda Ovčáčka a Drahoslava Berana a terakotový reliéf Odchod do práce, Návrat z práce od Václava Šantrůčka. Reliéf je součástí souboru budov Oblouk v městské památkové zóně, který je jedním ze symbolů Poruby.

Restaurátorské práce mají trvat do listopadu, sdělil již dříve mluvčí porubské radnice Martin Otipka. Financovány budou z rozpočtu města. „Věřím, že obě díla se vrátí do původního stavu a především reliéf na Oblouku bude jedním z prvních kroků k oživení celé lokality a vrácení jí původního významu,“ uvedla porubská místostarostka Zuzana Bajgarová (ANO).

Reliéf na Oblouku nad průjezdem Porubské ulice byl vytvořen v letech 1952 až 1956. Celá oblast byla vystavěna ve stylu socialistického realismu (sorela) a původní návrh reliéfu obsahoval řadu ideologických prvků.

„V realizaci se je podařilo zmírnit a reliéf působí civilním dojmem. Dílo nebylo nikdy restaurováno a působením povětrnostních podmínek a ptačího trusu je ve velmi špatném stavu. Restaurování vyjde na 681 000 korun,“ uvedl Otipka.

Specialisté nyní pracují ve výšce 35 metrů. „Je to krásná práce, ta modelace je úžasná. Jsem tím úplně unešená,“ uvedla restaurátorka Markéta Müllerová.

Veškeré praskliny, které jsou v reliéfu, je třeba uzavřít proti průniku vody. Jinak by se v zimě trhaly dále.
Markéta Müllerová
restaurátorka

Oblouk měl původně být monumentálním vstupem do Poruby, ze které chtěli komunisté udělat nové centrum Ostravy. V současné době je ale podle místostarostky místem, kam lidé nechodí, což chce obvod změnit.

„Místo si zaslouží výrazné změny. Proto jsme lokalitu zařadili do žádosti o dotaci nadace Proměny Karla Komárka a chtěli bychom ji oživit zároveň s přilehlým zámeckým parkem. Chceme tam směřovat i kulturní akce,“ uvedla Bajgarová.

Druhé z restaurovaných děl se nachází mezi ulicemi Bulharskou a Alžírskou. Dekorativní stěna byla vytvořena v roce 1973 ze 138 betonových krychlí. „Dílo je ve špatném stavu a restaurace vyjde na 117 000 korun,“ uvedl Otipka.

V opravách uměleckých děl chce Poruba pokračovat i v dalších letech.