Nechejte se naočkovat, vzkazují parazitologové. Počet onemocnění po přisátí klíštěte roste

Nebezpečná klíšťata (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji se letos klíšťovou encefalitidou nakazilo patnáct osob, počet může ještě stoupat, upozornili hygienici. Za celý loňský rok jich bylo čtrnáct. Nejhorší situace v republice panuje z tohoto pohledu na jihu Čech, kde se již objevilo čtyřicet případů.

Letos ministerstvo zdravotnictví v celé ČR eviduje na 214 případů onemocnění touto chorobou, o něco méně než loni. 

Tradičními ohnisky v Moravskoslezském kraji jsou Opavsko a Bruntálsko. Rizikové jsou podle epidemiologů celé jižní Čechy, mezi další regiony, kde se často objevuje klíšťová encefalitida, pak patří okolí Prahy a Brna, Plzeňsko a také Podyjí.

Ve srovnání počtu nakažených tímto závažným onemocněním vede v evropském regionu práce České republika. Nízká je zde ale proočkovanost populace. Například v Rakousku se proočkovanost proti encefalitidě uvádí na 80 - 90 procent, v ČR je jen asi dvacetiprocentní.

Výskyt klíšťat v Evropě
Zdroj: ČT24

Klíšťata zahrozila na Třinecku

Ladislava Michálková, vedoucí epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje, spolu s kolegy z Krajské hygienické stanice se sídlem v Ostravě varuje před novým ohniskem nákazy klíšťovou encefalitidou, které se objevilo na Třinecku.

„Letos se zde nakazily čtyři osoby, které nikde jinde nepobývaly, ani nekonzumovaly nepasterizované mléčné výrobky. Proto považujeme za důležité informovat občany o podezření na vznik nového ohniska klíšťové encefalitidy v oblasti Beskyd a o možnostech prevence před tímto onemocněním,“ doplnili již dříve experti.

V této dekádě bylo v Moravskoslezském kraji nejvíce nakažených osob v roce 2013, encefalitidou onemocnělo 39 lidí. Naopak nejméně jich zdravotníci ošetřili loni a předloni. 

Odborníci letos evidují také řadu onemocnění vyvolaných boreliemi. „V případě boreliózy se jednalo o 108 onemocnění, loni jich bylo 119,“ dodala čísla za Moravskoslezský kraj Ladislava Michálková.

Reportáž: Infikovaná klíšťata na Třinecku (zdroj: ČT24)

Nejhůře je na jihu Čech

Nejhorší situace, co se týče výskytu klíšťat, je dlouhodobě v jižních Čechách. Panují zde totiž vhodné klimatické podmínky pro vývoj těchto parazitů, jak poznamenala Jitka Luňáčková, ředitelka KHS České Budějovice.

„Zdejší podmínky jsou nejvýhodnější z celé ČR, je zde rezervoár vhodných zvířat, na kterých klíšťata sají, dostatečná teplota a vlhkost,“ dodala s tím, že mezi velmi rizikové oblasti z hlediska možného přenosu nákazy počítá mimo jiné Českokrumlovsko, Prachaticko nebo Strakonicko.

Jihočeští hygienici v posledním týdnu evidovali 12 nových případů klíšťové encefalitidy. Letos jich v regionu zaznamenali 31, což je o jeden případ méně než loni ve stejnou dobu. Největší výskyt klíšťové encefalitidy je zatím na Českobudějovicku. V tomto okrese se letos objevilo sedm případů, řekla ředitelka českobudějovické krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

„Zdá se, že aktivita klíšťat je nyní v plném proudu. Podporuje ji především teplé a vlhké počasí. Vyzýváme proto občany k obezřetnosti a opatrnosti při rekreaci a pobytu v přírodě,“ uvedla Kotrbová. Dodala, že riziko nehrozí pouze v lesích nebo na loukách ve venkovském prostředí. 

Výskyt klíšťat je zaznamenán i v příměstských parcích stejně tak jako ve výškách nad 750 metrů, tedy ve vyšší partiích Šumavy či Novohradských hor. Turisté, rybáři, houbaři či děti na letních táborech by měli věnovat pozornost správnému oblečení a obutí. Po pobytu v přírodě se pak převléknout, a pokud je to možné, i osprchovat se.
Květoslava Kotrbová
ředitelka českobudějovické krajské hygienické stanice

Hygienici zde letos evidovali 67 případů lymeské boreliózy. I toto onemocnění se vyskytuje přibližně ve stejné míře jako loni v tuto dobu. Nejmasivněji se klíšťová encefalitida objevila v roce 2011. Tehdy bylo v Jihočeském kraji 170 případů.

Encefalitida v Praze

V létě hygienici našli v Kunratickém lese v Praze klíšťata nakažená encefalitidou. Na osmi dalších místech v metropoli se přítomnost viru nepotvrdila, uvedla mluvčí hygienické stanice v Praze Dana Mertová. 

Hygienici vybralil devět lokalit, mezi nimi byl Klánovický les, Satalická obora, Prokopské údolí, Stromovka, Ďáblický háj, lokalita Pod Kesnerkou v Praze 5, Hostivařský les a dvě místa v Kunratickém lese. Zatímco v části blíž Krči a Kunraticím u Hrádku se nákaza klíšťat neprokázala, v části u Roztyl hygienici sebrali vzorky nakažené encefalitidou.

„Doporučuji návštěvníkům nejen z této oblasti, aby nezapomínali na preventivní opatření: nosit světlý oděv, používat repelent, po procházce v přírodě se důkladně prohlédnout,“ řekl ředitel Hygienické stanice Hlavního města Prahy Jan Jarolímek.

Klíšťata hygienici sbírají takzvaným vlajkováním. Lesem chodí s bílými flanelovými látkami s delším vlasem, které připomínají srst zvířat. Hmyz se potom roztřídí do tří zkumavek, zvlášť samci, samičky a nymfy, tedy nedospělá klíšťata. Nemoci ale mohou přenášet všechny skupiny.

Očkuje se od roku 1990

Očkování se podle hygieniků v Česku provádí od roku 1990. Pozorujeme vzrůst zájmu o očkování. Zatímco ale v sousedním Rakousku je proočkovanost až 90 procent, v ČR se pohybuje kolem 25 procent, zmínila ostravská parazitoložka Jana Doležilíková, podle níž by se lidé, kteří se pohybují v ohnisku nákazy, měli nechat očkovat.

Klíšťata podle odborníků nemají ráda přílišné vlhko a příliš vysoké teploty. „Ideální jsou pro ně červnové teploty, v červenci proto nedocházelo k nárůstu onemocnění. Očekáváme je spíše v září,“ dodala Jana Doležilíková.

  • – vyhýbejte se rizikovým místům, například vysoké vlhké vegetaci s výškou nad 70 cm
    – pravidelně sekejte trávník
    – mezi pozemkem a lesnatým porostem lze vytvořit hraniční pásmo z mulčovací kůry a štěrku
    – zjistěte si aktuální aktivitu klíšťat, a to například na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu
    – mějte vhodné oblečení (vysoká obuv, světlý oděv s dlouhými rukávy, dlouhými nohavicemi zastrčenými do ponožek. Klíště se na kůži těla dostává nejčastěji ve štěrbině mezi kalhotami a obuví)
    – používejte repelent
    – po návratu domů se správně prohlédněte – čím dříve přisáté klíště naleznete a vytáhnete, tím menší je riziko přenosu infekce. Klíště přenese virus již po 2 hodinách od přisátí
    – denně kontrolujte i domácí zvířata (psy, kočky)
    – v případě kousnutí klíštěte je nutné klíště zakápnout jodovým
    desinfekčním prostředkem. Klíště lze odstranit pinzetou, speciálními kleštičkami, případně jiným nástrojem (v lékárnách nabízené karty se zářezy apod.). Klíště nikdy neodstraňujte holou rukou ani ho rukou nerozmačkávejte. Při odstraňování uchyťte klíště co nejblíže k povrchu
    kůže a vytáhněte nahoru kolmo k povrchu kůže. Nepoužívejte oleje, krémy ani mýdla. Po vyjmutí klíštěte místo opět desinfikujte.
    – nejúčinnějším preventivním opatřením proti klíšťové encefalitidě je vakcinace. Na trhu jsou dostupné dvě očkovací vakcíny FSME-IMMUN a ENCEPUR.