Moravskoslezští hygienici varují: Na Třinecku se objevila klíšťová encefalitida

Encefalitida na severní Moravě (zdroj: ČT24)

Odborníci z Krajské hygienické stanice se sídlem v Ostravě varují před možností nákazy klíšťovou encefalitidou. V letošním roce již hygienici evidují jedenáct osob nakažených touto infekcí v Moravskoslezském kraji.

„Tři osoby jsou hlášeny z okresu Bruntál, dva z Opavy a jeden z Ostravy,“ sdělil redaktor České televize Tomáš Indrei.

„ Ve všech případech se jednalo o osoby starší 15 let,“ uvedli odborníci s tím, že se nové ohnisko tohoto onemocnění objevilo na Třinecku.

„Letos se zde nakazily čtyři osoby, které nikde jinde nepobývaly, ani nekonzumovaly nepasterizované mléčné výrobky. Proto považujeme za důležité informovat občany o podezření na vznik nového ohniska klíšťové encefalitidy v oblasti Beskyd a o možnostech prevence před tímto onemocněním,“ dodali experti. 

  • – vyhýbejte se rizikovým místům, například vysoké vlhké vegetaci s výškou nad 70 cm
    – pravidelně sekejte trávník
    – mezi pozemkem a lesnatým porostem lze vytvořit hraniční pásmo z mulčovací kůry a štěrku
    – zjistěte si aktuální aktivitu klíšťat, a to například na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu
    – mějte vhodné oblečení (vysoká obuv, světlý oděv s dlouhými rukávy, dlouhými nohavicemi zastrčenými do ponožek. Klíště se na kůži těla dostává nejčastěji ve štěrbině mezi kalhotami a obuví)
    – používejte repelent
    – po návratu domů se správně prohlédněte – čím dříve přisáté klíště naleznete a vytáhnete, tím menší je riziko přenosu infekce. Klíště přenese virus již po 2 hodinách od přisátí
    – denně kontrolujte i domácí zvířata (psy, kočky)
    – v případě kousnutí klíštěte je nutné klíště zakápnout jodovým
    desinfekčním prostředkem. Klíště lze odstranit pinzetou, speciálními kleštičkami, případně jiným nástrojem (v lékárnách nabízené karty se zářezy apod.). Klíště nikdy neodstraňujte holou rukou ani ho rukou nerozmačkávejte. Při odstraňování uchyťte klíště co nejblíže k povrchu
    kůže a vytáhněte nahoru kolmo k povrchu kůže. Nepoužívejte oleje, krémy ani mýdla. Po vyjmutí klíštěte místo opět desinfikujte.
    – nejúčinnějším preventivním opatřením proti klíšťové encefalitidě je vakcinace. Na trhu jsou dostupné dvě očkovací vakcíny FSME-IMMUN a ENCEPUR.

V této dekádě bylo v Moravskoslezském kraji nejvíce nakažených osob v roce 2013, encefalitidou onemocnělo 39 lidí. Naopak nejméně jich zdravotníci ošetřili předloni. Jednalo se o šestnáct případů. Vůbec nejméně případů za posledních 15 let bylo v témže roce hlášeno také u lymské boreliózy.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí. Loni jí v Česku onemocnělo 568 osob.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.