Ze zooparku ve Zvoli uteklo mládě pumy. Někdo předtím poškodil klec

Ze zooparku ve Zvoli utekla mladá puma (zdroj: ČT24)

Ze zooparku ve Zvoli u Prahy uteklo v noci na pondělí sedmiměsíční mládě pumy. Podle ředitele zooparku Tomáše Machače někdo v noci poškodil klec, ve které puma byla. Veterináři loni řešili se zooparkem například uprchlého dikobraza. Podle starosty Zvole Miroslava Stoklasy stojí stavby a kotce v zooparku nelegálně.

„Pumu zahlédla naše sousedka při procházce se psem. Puma utekla, protože se bojí. Teď je zalezlá někde v mlází a hledáme ji,“ uvedl dopoledne ředitel zooparku. Okolí už bylo prostřednictvím policie, úřadů a internetu varováno.

Správa zvolského parku také řeší s policií vniknutí na cizí pozemek, poškození majetku a ohrožení obyvatel. „Puma neutekla sama od sebe, ale někdo poškodil jejich výběh, aby k tomu mohlo dojít,“ uvedl zoopark na své facebookové stránce.

Obec Zvole u Prahy
Zdroj: ČT24

O osmnáctikilové zvíře mají správci parku obavu především proto, aby vlivem stresu neuhynulo. „Není zvyklé na veřejné prostranství, je odchované v lidské péči,“ uvedl Machač s tím, že zvíře lidem důvěřuje, proto se nemusí malé pumy obávat. Ředitel zooparku doufá, že se podaří zvíře přilákat na hlas chovatelky, která je s ním v kontaktu od narození.

K přežití pumy ve volné přírodě je podstatné, aby uměla lovit. Jestliže má schopnost lovu potravy, neměl by pro ni být problém ve volné přírodě přežít, protože lokalita, ve které se nyní pohybuje, je podobná přírodě Severní Ameriky, kde se pumy vyskytují, uvedla mluvčí pražské zoo Alena Šteffelová. Potravou by pro pumu mohli být zajíci nebo i srny, dodala.

Radnice zooparku vytýká chybějící stavební povolení

Zoopark Zvole představuje lidem život exotických zvířat, zdůrazňuje rozdíly života v přírodě a v zajetí. Lidé se v zooparku také dozvědí o možnostech ochrany těchto zvířat. Ředitel má povolení k chovu druhů vyžadující zvláštní péči od roku 2012, řekl zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

„V roce 2016 řešila v souvislosti s tímto zařízením Státní veterinární správa několik podnětů. Týkaly se zejména bezpečnosti návštěvníků. V roce 2016 došlo k úniku dikobraza, kterého se podařilo odchytit,“ řekl Majer. Krajští veterináři následně dali podnět obci s rozšířenou působností, která uložila chovateli pokutu. Veterináři zatím oficiální informace o uniklé pumě nemají.

Podle starosty Zvole má sice ředitel povolení k chovu zvířat, všechny stavby ale stojí nelegálně. „On na všechny budovy, kotce, výběhy, přístřešky nemá stavební povolení. Navíc je to v rozporu s územním plánem, který povoluje jen chov drobného domácího zvířectva,“ řekl Miroslav Stoklasa.

V loňském roce rozhodla radnice o tom, že v srpnu mají být odstraněny všechny voliéry a výběhy, což v konečném důsledku znamená zánik zooparku. „Od 21. srpna 2017 už by tady nic takového nemělo být,“ uvedl starosta.

Puma podle něj utekla poprvé, ale nejde o první případ úniku zvířete ze zooparku. „Už se nám z této kontaktní zoo toulal po vsi dikobraz, běhal tady klokan, takže zabezpečení této zoo by asi mělo vypadat jinak,“ poznamenal starosta.

Tomáš Machač potvrdil, že stavební úřad zooparku vytýkal stavbu ohrad, v současnosti ale záležitost řeší s právníkem. Sám má dojem, že zoopark „je někomu trnem v oku“, protože už došlo dříve k otrávení dvou zvířat. „Mám pocit, že jde spíš o škodolibost,“ uvedl nyní k poškození výběhu pumy.