Společnost Uber může v Brně zase jezdit. Vrchní soud zrušil předběžné opatření

Vrchní soud v Olomouci zrušil předběžné opatření krajského soudu, které zakazovalo poskytovat ve městě Brně přepravní služby společnosti Uber způsobem příčícím se platným pravidlům. Potvrdil to mluvčí soudu Vladimír Lichnovský. Uber tak bude moci v Brně znovu jezdit. Alespoň do nového rozhodnutí krajského soudu.

„Usnesení soudu prvního stupně se zrušuje a věc se vrací tomuto soudu k dalšímu řízení,“ řekl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladimír Lichnovský. Rozhodnutí nabude právní moci v okamžiku, kdy bude doručené všem účastníkům řízení. To znamená, že od té doby by teoreticky Uber v Brně mohl začít znovu jezdit.

Důvody zrušení předběžného opatření nechtěl zatím Vladimír Lichnovský upřesnit. „K odůvodnění se budeme moci vyjádřit, až bude jeho vyhotovení doručeno,“ dodal Lichnovský.

Podle mluvčího Magistrátu města Brna Filipa Poňuchálka budou důvodem zrušení předběžného opatření zřejmě procesní nedostatky na straně Krajského soudu a rozhodnutí se tedy netýká podstaty zákazu. „Lze tak usuzovat mimo jiné z toho, že došlo k vrácení věci k novému projednání a ne k pouhému zrušení,“ řekl mluvčí Magistrátu města Brna.

Minulý týden vrchní soud stejně rozhodl o takzvaném malém předběžném opatření, které se týkalo jedné z flotil Uberu.

Krajský soud zakázal předběžným opatřením Uberu provozovat službu v Brně v polovině dubna. Podnět k soudu podala společnost Lido Taxi Radio, brněnský magistrát se k návrhu přidal jako vedlejší účastník.

Uber v Brně podle předběžného opatření nesmí poskytovat službu v případech, že řidiči k tomu nebudou mít oprávnění, auto není označené jako taxi a nenese název společnosti či nemá taxametr. Uber svou činnost v Brně přerušil a proti rozhodnutí soudu se odvolal. Krajský soud mu ale nevyhověl. Společnost se tedy obrátila na Vrchní soud v Olomouci.

Krajský soud teď bude řešit i žalobu, která ze strany taxikářů následovala. „Žaloba dorazila na začátku června a nyní je evidence u referujícího soudce a předpokládaná doba, kdy se dostane věc k jednání je až na konci roku 2017,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová.

Definitivní vítězství UBERu v Brně je tak zatím nejisté. Na soudní proces teď společnost čeká i v Praze, tam ale na rozdíl od jihomoravské metropole řidiči jezdí.

UBER aktuálně přepravuje lidi ve víc než 600 městech po celém světě. Do sporu s jednotlivými samosprávami se ale společnost dostala už několikrát. Na podnět obchodního soudu ve španělské Barceloně se letos otázkou bude zabývat i Soud Evropské Unie.