Na protest proti vyškrtnutí Zimoly opouští kandidátku ČSSD i hejtmanka Stráská

Stráská: Chtěla jsme přesvědčit vedení ČSSD. Ale je tam blok (zdroj: ČT24)

Hejtmanka Ivana Stráská odstupuje z jihočeské kandidátní listiny ČSSD pro podzimní volby do sněmovny. Jako důvod uvedla nesouhlas s vyškrtnutím bývalého hejtmana a předsedy jihočeské ČSSD Jiřího Zimoly.

„Pořád jsem doufala, že předsednictvu strany budu schopna vysvětlit, jaká je situace v jižních Čechách a budu schopna jim sdělit svůj názor, že o jihočeské kandidátce by měli rozhodovat jihočeští sociální demokraté. To znamená, že o postavení lidí na kandidátce a konkrétně Jiřího Zimoly by se mělo rozhodnout až po stranickém hlasování,“ komentovala svůj odchod z kandidátky hejtmanka.

Že se jí nepodařilo vedení strany přesvědčit přičítá bloku, který tam vnímá. „I vzhledem k tomu, že nemám žádné ambice dostat se do Poslanecké sněmovny a že kandidátka je dnes již zcela jiná, než jakou jsme s nějakou strategií a záměry stavěli, odcházím,“ sdělila České televizi hejtmanka.

Jsem toho názoru, že být sociálním demokratem znamená určitý životní postoj. Právě vzhledem k němu budu sociální demokracii ve volbách pomáhat, ale nebudu tam figurovat.
Ivana Stráská
hejtmanka Jihočeského kraje

Stráská podle svého vyjádření v sociální demokracii zůstává a bude pomáhat při volební kampani. Podotkla, že jihočeská ČSSD byla vedle Vysočiny jedinou z krajských organizací, která vyhrála krajské volby. Přesto prý má současná hejtmanka z postojů vedení strany spíše pocit provinilosti.

Kandidátku už opustili i další jihočeští straníci

Volební kandidátku jihočeských sociálních demokratů opustil už dříve její bývalý lídr Stanislav Mrvka. Stejný krok pak udělali i Jindřich Florián a Josef Eigner. Také oni tím reagovali na vyškrtnutí bývalého hejtmana Zimoly

Jihočeská ČSSD se snažila Zimolu vrátit na kandidátní listinu alespoň na poslední 22. místo. Proti tomu se ale postavilo celostátní vedení strany, které bývalého hejtmana úplně vyškrtlo. Bohuslav Sobotka argumentoval tím, že by sociální demokracii mohly uškodit kauzy spojené se jménem Jiřího Zimoly, například stavba domu v Lipně nad Vltavou nebo vysoké odměny pro management Jihočeských nemocnic.