Soud řeší Frýdek-Místek: Primátor měl krýt dopravní přestupky, podřízení manipulovat s veřejnými zakázkami

Soud řeší i údajné manipulace s veřejnými zakázkami (zdroj: ČT24)

Ostravský krajský soud se v pondělí věnuje odvolání v kauze primátora Frýdku-Místku Michala Pobuckého (ČSSD), ředitele městských strážníků a většiny vedoucích odborů frýdeckomísteckého magistrátu. A to kvůli údajnému ovlivňování veřejných zakázek ve městě a zahlazování dopravních přečinů.

Kromě primátora už dříve všichni dostali u soudu nižšího stupně podmínky, primátor byl zproštěn obžaloby. Žalobce ale v odvolání požadoval tresty zpřísnit, například šéfa strážníků poslat do vězení.

„Část obžalovaných měla manipulovat veřejné zakázky, další část měla zahlazovat dopravní přestupky svých známých,“ upřesnil redaktor České televize Jiří Loučka.

Primátor Pobucký uvádí, že je nevinen. „Státní zástupce žádný nový důkaz nepřinesl. Okresní soud řekl, že jsem nevinen. Odvolání státního zástupce jsem čekal,“ okomentoval současné soudní líčení. 

Soud v případu řeší dvacet veřejných zakázek za přibližně dvanáct milionů korun. „Výběrová řízení měla být připravena pro předem určeného konkrétního vítěze tak, aby jiný vítěz nebyl možný. V dalších případech se měli zájemci přihlásit do výběrového řízení jen formálně,“ zjistil Jiří Loučka.

Za manipulaci s veřejnými zakázkami soud již potrestal například bývalého náměstka primátora Dalibora Hrabce, ředitele městské policie Milana Sněhotu a další lidi. Na lavici obžalovaných usedlo 15 lidí a jedna firma. Od soudu odešli s podmíněnými tresty v rozmezí od šesti měsíců do tří let. Některým obžalovaným uložil navíc peněžité tresty od 30 000 do 500 000 korun a zákaz činnosti.

Soudní přelíčení je naplánováno na čtyři dny. Pak by měl zaznít pravomocný rozsudek, nebo by se měl případ vrátit zpět do Frýdku-Místku.

Řešil se i prodej pozemků

V jiné frýdecko-místecké kauze se řešil údajně levný prodej městských pozemků. Obvinění bývalí členové rady a primátor podle dozorujícího státního zástupce Ladislava Hradila bezdůvodně v roce 2009 prodali pod cenou městské pozemky. Mělo jít o 18 stavebních parcel, městu při jejich prodeji údajně vznikla škoda deset milionů korun.

Pobucký obvinění již dříve označil za absurdní. „Je to podobné jako v prvním případě, kdy jsem byl po třech letech zproštěn,“ řekl už dříve primátor. Podle něj se pozemky v Horní ulici prodávaly podobně jako další pozemky či byty ve městě za tabulkovou cenu, která byla nižší než cena tržní. Důvodem bylo udržet ve městě obyvatele.

Na začátku volebního období se stanovil ceník a podle toho se prodávalo.
Michal Pobucký
primátor Frýdku-Místku

Třetí kauzou se okresní soud ještě zabývá. Jde o případ údajně předražených zakázek na čištění příkopů. Obžalováno je 14 bývalých i současných radních a jeden vedoucí úředník. 

Mezi obžalovanými jsou bývalá frýdecko-místecká primátorka a senátorka Eva Richtrová, bývalý primátor Petr Cvik a současný primátor Pobucký (všichni ČSSD). Vinu odmítají. Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku jim hrozí až deset let vězení. Podle obžaloby způsobili v roce 2010 městu škodu vyšší než 6,2 milionu korun.