Rok fungování aplikace Záchranka. Dostane nové funkce pro neslyšící a webovou verzi

UDÁLOSTI: Přesně rok pomáhá v Česku aplikace Záchranka (zdroj: ČT24)

Aplikaci Záchranka, která v naléhavých případech umožňuje přivolat si pomoc přes mobil, v dubnu čekají inovace. Spustí se zdokonalené funkce pro neslyšící a webová verze. Zlepší se také databáze veřejných defibrilátorů.

Záchranka je celostátním projektem. Po celé zemi za první rok existence zaznamenala 333 tisíc stažení a přes 7 tisíc nouzových volání.

V Jihomoravském kraji používá záchranná služba tento software rok. Zatím jeho prostřednictvím volali lidé o pomoc víc než 750krát. „Aplikace zefektivnila hovor se záchrannou službou. Dispečer se nemusí tak detailně zabývat místopisem,“ chválí aplikaci náměstkyně jihomoravské záchranky pro krizovou připravenost a vzdělávání Jana Kubalová.

Díky Záchrance se dostalo pomoci neslyšícímu Josefu Herzovi. „ Měl jsem asi alergickou reakci na antibiotika. Zachránilo mě to. Nevím, jak bych si jinak pomoc přivolal,“ uvedl Herz.

Sanitka za ním vyjela, ale zdravotníci nevěděli, jaký problém pacient má. „V telefonu bylo slyšet pouze sípání a sténání, ale díky tomu, že dispečerka přijala hovor právě z aplikace Záchranka, přesně věděla, na jaké místo vyslat posádku záchranné služby,“ řekl autor aplikace Filip Maleňák.

Neslyšícím pomohou ikony popisující zdravotní problém

Od dubna právě kvůli neslyšícím lidem chystá aplikace změny. V telefonech přibudou obrázky, které popisují zdravotní problém. „Pacient může svůj stav specifikovat pomocí jednoduchých ikon. Vybereme například úraz, dušnost,“ popisuje Filip Maleňák.

Ikony pro neslyšící v aplikaci Záchranka
Zdroj: ČT24

V urgentních případech si lidé nebudou muset aplikaci stahovat, aby mohli poslat své souřadnice, například když jsou zranění v terénu na neznámém místě. Pomůže webová verze. „Záchranná služba sdělí speciální kód, který člověk zadá do vyhledávače v mobilním telefonu, a přes webovou stránku se data odešlou,“ doplnil Filip Maleňák.

Uživatelům pomůže aplikace najít nejbližší defibrilátor

Pomocí další funkce uživatelé najdou nejbližší veřejný defibrilátor. Novinkou je také spolupráce se záchrannou službou v zahraničí. „V létě bude podobná aplikace spuštěna i v Rakousku, kde budou moci čeští uživatelé aplikaci Záchranka také využít,“ řekl Filip Maleňák.

Město Brno se snaží rozšířit povědomí o aplikaci. V dubnu zahájí v městské hromadné dopravě informační kampaň, která se zaměří hlavně na střední a starší generaci.