Záchranka na jedno stisknutí tlačítka. Mobilní aplikace vytočí 155 a odešle informaci o poloze

Ve 12 ze 14 krajů je už nyní možné zavolat Zdravotní záchrannou službu i pomocí mobilní aplikace Záchranka, stačí stisknutí tlačítka. Záchranářům výrazně pomůže tím, že odešle také přesnou polohu volajícího. Lidé si ji mohou stáhnout do mobilu zdarma a funguje pro operační systémy Android a iOS. Jde o novou aplikaci pro chytré telefony, kterou budou využívat záchranáři v celé České republice.

Poslední dva regiony, kde zatím aplikace nefunguje, by se do systému měly zapojit do letních prázdnin. Jde o Středočeský a Jihočeský kraj.

Za posledních 20 let sice záchranářům začala pomáhat nová technika a nové informační systémy, předání informace o události a lokalizace se ale dějí stále telefonicky. Sice lze lokalizovat volajícího, často však může být chyba v přesnosti až deset kilometrů.

V krizové situaci například při dopravní nehodě či úrazu v terénu si řada lidí nedokáže vybavit svou přesnou polohu. Stisknutí tlačítka je v tuto chvíli nejjednodušším způsobem.
Jana Kubalová
jihomoravská záchranka

Aplikace Záchranka jedním stisknutím tlačítka umožní jak vytočit linku 155, tak odeslat informaci o přesné poloze. Pokud člověk trpí nějakými onemocněními, může si předem do aplikace zadat informace o svém zdravotním stavu.

Náklady na vývoj aplikace
Zdroj: ČT24

Podle svého tvůrce Filipa Maleňáka má aplikace bezpečnostní opatření proti tomu, aby se neodeslala nouzová zpráva nechtěně. „Tlačítko je nutné přidržet tři vteřiny a poté je ještě dalších pět vteřin, kdy lze volání zrušit. Poté se odesílá zpráva,“ uvedl Maleňák.

Pro zájemce je k dispozici také vzdělávací část aplikace, která nabízí interaktivní návod pro poskytnutí první pomoci. Aplikace umí také vyhledat nejbližší pohotovost či lékárny. Zatímco pro majitele chytrého telefonu je aplikace zdarma, není zdarma její zneužití. Pokuta může vyjít až na 200 tisíc korun. 

Autoři aplikace ji chtějí rozšířit brzy i do evropských států, se kterými už jednají.

Události: Pomoc bloudícím záchranářům (zdroj: ČT24)