Hnutí Ostravak: Řízení opilého náměstka primátora vadí, nevylučujeme rozpad koalice

Kauza ostravského náměstka (zdroj: ČT24)

Ostravský náměstek Martin Štěpánek (ODS) v lednu řídil v podnapilém stavu. K rezignaci ho již dříve vyzval primátor Tomáš Macura (ANO), ve středu se k němu připojilo i hnutí Ostravak. Jeho zástupci v tiskovém prohlášení zmínili i možný rozpad městské koalice.

Podle zástupců hnutí se neslučuje řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu s výkonem funkce náměstka. 

„Jednání náměstka primátora pro oblast sportu, školství a vzdělávání, tedy řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu, považujeme za neslučitelné s výkonem jeho funkce. Byť jde o osobní selhání jednotlivce, tolerování takového jednání vrhá negativní světlo nejen na vedení města, jehož jsme součástí, ale také na Ostravu samotnou,“ uvedli zástupci hnutí Tomáš Málek a Lukáš Semerák. 

Hnutí Ostravak ve svém stanovisku dále uvádí, že pokud náměstek Štěpánek nepřehodnotí svůj postoj a neodstoupí, může to vést k rozpadu koalice na ostravském magistrátu.

„Jsme si plně vědomi skutečnosti, že náš postoj může vést i k rozpadu stávající koalice. Důsledné uplatnění zásad, na nichž naše hnutí občanů vzniklo (tj. zejména boj proti korupci, klientelismu a ‚papalášství‘), je však pro nás nadřazeno osobním zájmům, politickým funkcím a individuálnímu prospěchu. Jakékoli popírání tohoto principu nám znemožňuje dále se podílet na vedení našeho města,“ dodali za hnutí Málek a Semerák.

Primátor se ve středu se Štěpánkem podle ČTK znovu potkal. Ani jeden z nich ale výsledek schůzky nechtěl komentovat. „Po zvážení situace nebudu v tuto chvíli žádný konkrétní výstup poskytovat s cílem nezkomplikovat cestu k nalezení nejlepšího řešení,“ uvedl po schůzce Macura. „Stále očekávám, že pan náměstek Štěpánek z toho vyvodí osobní zodpovědnost a sám podnikne jakýsi iniciativní krok dříve, než proběhne zasedání zastupitelstva města v příštím týdnu,“ řekl Macura.

Martin Štěpánek dnes nechtěl situaci blíže komentovat, už dříve však uvedl, že rezignovat nechce. Podle něj se totiž skutek stal v nočních hodinách o víkendu, tedy mimo pracovní dobu, a nemá tak žádnou spojitost s jeho veřejným působením.

Při manipulaci s vozidlem nebyla nikomu způsobená újma ani na zdraví, ani na majetku. Nikdo nebyl ohrožen.
Martin Štěpánek
náměstek ostravského primátora

Za jízdu pod vlivem alkoholu byl potrestán pokutou 40 000 korun a na rok přišel o řidičský průkaz. Náměstek uvedl, že ho celá záležitost velmi mrzí a trest vykoná v plném rozsahu. V jeho stanovisku jej podpořil nejprve klub zastupitelů ODS, pak se za něj postavila celá ostravská buňka občanských demokratů.

Ostravu vede koalice ANO, hnutí Ostravak, lidovců a ODS. Macura doufá, že nynější situace neovlivní fungování koalice, která je podle něj funkční. Lidovcům podle ČTK rovněž Štěpánkovo dřívější jednání vadí. 

Kvůli jízdě pod vlivem alkoholu před časem přišel o funkci náměstek frýdecko-místeckého primátora Libor Koval (KDU-ČSL). Rezignoval poté, co podnapilý boural ve služebním vozidle. Svěřenu měl sociální oblast. Štěpánek zodpovídá za školství, sport a vzdělávání.