Ondřej Boháč je novým ředitelem pražského IPR

Pražská rada nečekaně jmenovala nového ředitele Institutu plánování a rozvoje hlavního města. Stal se jím dosavadní zástupce ředitele Ondřej Boháč, který po vyhození bývalého ředitele Petra Hlaváčka institut ze své funkce řídil. Radní původně chtěli vyhlásit výběrové řízení, ale nakonec rozhodli bez něj.

Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice) uvedla, že jmenování Ondřeje Boháče novým ředitelem Institutu plánování a rozvoje podpořila městská rada jednomyslně. „Je to silný mandát,“ zdůraznila. Připomněla také spory mezi ní a institutem, které měly v posledních měsících vliv na jeho fungování. „Věřím (…), že si z toho obě strany vzaly poučení a čeká nás budoucnost plná dobré spolupráce,“ uvedla.

Petra Kolínská připomněla, že Ondřej Boháč prošel výběrovým řízením na ředitele IPR před dvěma lety, byť v něm tehdy nakonec uspěl Petr Hlaváček. Toho v září městská rada odvolala kvůli sporům o územní plán. Boháč tehdy přišel s vizí lepší komunikace s magistrátem a veřejností. „IPR si své postavení musí postupně budovat odbornou reputací, a nikoli silovým řešením. Cílem je, aby IPR začal být brán jako ,ne nepřátelská, ale naše instituce,‘“ napsal tehdy. 

Nově jmenovaný ředitel IPR v minulosti spolupracoval s tehdejším primátorem Tomášem Hudečkem (tehdy TOP 09). Stejně jako on vystudoval regionální rozvoj na přírodovědecké fakultě a v době, kdy měl Hudeček jako primátor ve své pravomoci územní rozvoj, byl Ondřej Boháč vedoucím jeho kanceláře.

IPR má problémy s územním plánem

Pražský IPR v posledních měsících ochromily spory s vedením města. Prakticky ustala příprava nového metropolitního územního plánu. Kolem něj se točil spor mezi bývalým ředitelem Hlaváčkem a náměstkyní Kolínskou, která nakonec navrhla městské radě, aby ředitele institutu odvolala. Stalo se tak poté, co Petr Hlaváček odmítl odvolat z funkce ředitele kanceláře metropolitního plánu Romana Kouckého, jehož práce se náměstkyni Kolínské nelíbila.

Koucký po Hlaváčkově odvolání odešel sám, současně však podali výpověď i další pracovníci kanceláře. V současnosti je pravděpodobné, že se Roman Koucký k přípravě metropolitního plánu zase vrátí, odborná komise ho totiž doporučila jako nejlepšího nástupce sebe sama. Koucký již dříve řekl, že o pokračování přípravy územního plánu již hovořil s Ondřejem Boháčem.