Pražský územní plán nikdo nepřipravuje, všichni odešli kvůli radní

Události v regionech: IPR nemá dostatek lidí, kteří by plán dokončili (zdroj: ČT24)

Naprostý rozvrat nastal v pražském Institutu plánování a rozvoje a zejména v jeho oddělení, jež připravuje územní plán. Po odvolání ředitele IPR Petra Hlaváčka a vynuceném odchodu ředitele kanceláře územního plánování Romana Kouckého podali výpověď všichni zaměstnanci a nyní je jejich kancelář prázdná. Koucký se ale k přípravě územního plánu nejspíše vrátí. Odborná komise ho doporučila jako nejlepšího nástupce sebe sama.

Příprava metropolitního územního plánu je v Praze ožehavým tématem již léta. Nyní jím ale být nemůže, protože vůbec neprobíhá.

Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice) se snažila bývalého ředitele Institutu plánování a rozvoje Petra Hlaváčka dotlačit k tomu, aby odvolal šéfa přípravy územního plánu Romana Kouckého.

Když to neudělal, nechala Kolínská odvolat samotného Hlaváčka. „Neřešil opakovaná selhání pracovníka, který zodpovídal za přípravu nového územního plánu,“ zdůvodnila náměstkyně Hlaváčkův konec.

Petra Kolínská
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Koucký pak odešel sám, ale výhra to pro Petru Kolínskou nebyla. Spolu s ním dali na protest proti odvolání Petra Hlaváčka výpověď téměř všichni, kteří na územním plánu pracovali. Od 1. prosince je jejich kancelář prázdná, územní plán tak šel k ledu.

Nakonec je čím dál tím pravděpodobnější, že se Roman Koucký vrátí. Přihlásil se totiž do výběrového řízení na svého nového nástupce ve funkci ředitele kanceláře metropolitního plánu a komise ho označila za nejlepšího kandidáta.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) naznačila, že vedení města jeho návratu nejspíše nebude bránit. „Je to nešťastná situace, nicméně pana Kouckého doporučila odborná komise a já si myslím, že tam jsou kompetentní odborníci,“ podotkla.

Roman Koucký uvedl, že se se zástupcem ředitele IPR Ondřejem Boháčem již dohodl, že se pokusí znovu sestavit tým, který bude územní plán dále připravovat.

Celý kolotoč, který ochromil fungování IPR, posloužil jako munice opozici. „Tato koalice říkala, že bude řídit Prahu jako firmu. Říkám jako podnikatel, kdybych řídil svou firmu tak jako oni Prahu, tak tu firmu už dávno nemám a zkrachoval jsem,“ kritizoval dění kolem IPR předseda pražské ODS Filip Humplík.

Metropolitní územní plán, který rozprášený tým z IPR připravoval a nejspíše se k němu zase brzy vrátí, měl být podle původních předpokladů schválený do roku 2020. Již je ale jasné, že do příštího desetiletí vstoupí Praha buď se stávajícím územním plánem nebo bez plánu.

Nový dokument by se měl spíš než na přesné vymezení využití jednotlivých ploch zaměřit na celkovou podobu lokalit, stanoví například povolenou výšku staveb. Současně jeho autoři počítají s tím, že se Praha nebude nadále rozrůstat do šířky a nová zástavba spíš využije volné plochy uvnitř města.