Stadion Za Lužánkami znovu zarůstá plevelem. Soukromý investor stavbu financovat nebude

Stavbu nového fotbalového stadionu Za Lužánkami v Brně nebude spolufinancovat soukromý investor. Město se bude spoléhat jen na veřejné prostředky. Magistrát tak ustoupil od původního záměru, kdy chtěl část peněz na dlouho očekávanou stavbu získat ze soukromých rukou. Město navíc stále řeší spory s firmami, které si dělají nároky na stavby okolo stadionu. Přesto primátor Brna Petr Vokřál (ANO) věří, že se nový stadion začne budovat v roce 2018.

Uplynul rok a půl a po velkém úklidu fotbalistů a fanoušků stadion Za Lužánkami opět zarůstá plevelem. Plány na  nový stadion se přesunuly z projevů na trávníku do řeči čísel a paragrafů.

Cena nového stadionu se odhaduje na jeden a půl miliardy korun. Nově je mají zaplatit pouze daňoví poplatníci, prostřednictvím města, kraje, Evropské unie, fotbalové asociace a státu. Od Evropské unie chce Brno dostat až 250 milionů na parkování a 150 milionů na střechu z fotovoltaických a tepelných panelů. Přes půl miliardy korun se pak bude snažit získat od státu a Jihomoravského kraje.

Soukromé firmy by se měly podílet na provozu stadionu

Z původního plánu, že část peněz na stavbu dá soukromý investor, nakonec sešlo. „Pravděpodobně bychom ho našli, ale pak by se nám nepodařilo získat zdroje z veřejných rozpočtů ani z Evropské unie,“ řekl primátor Vokřál. Firmy by ale chtělo město zapojit do provozování stadionu. „Budeme hledat i reklamní partnery. Velmi často nesou tyto stavby název po nich. I takovým způsobem bychom zapojili soukromý sektor,“ doplnil Petr Vokřál.

Petr Vokřál (ANO) vysvětluje financování stavby stadionu Za Lužánkami (zdroj: ČT24)

Dokumentace na modernizaci stadionu vznikla už před několika lety. Výstavba by měla mít tři fáze. První je vybudování parkovacích ploch, druhá jsou práce na samotném stadionu s jeho hrací plochou a zázemím a třetí fáze zahrnuje opatření, která jsou nutná pro případné vybudování blízké hokejové arény, o které jedná hokejová Kometa Brno. Letos v květnu představilo město fanouškům alespoň maketu stadionu. Fotbalový klub stála čtyři sta tisíc.

Bývalý primátor je pesimista, současný neztrácí víru

Před primátorem Brna stojí ještě jeden problém. Vyřešit spory o stavby na pozemcích okolo stadionu. Nárok si na ně dělá už řadu let Libor Procházka a jeho firmy. „Pokud město chce provádět nějaké činnosti v areálu bývalého Boby centra, které se dotýkají těch staveb, tak předpokládáme, že se domluví s vlastníky nemovitostí. To se zatím neděje,“ tvrdí advokát Libora Procházky Vítězslav Jíra.

Stejnou situaci řešil před lety i bývalý primátor Roman Onderka. I on nakonec upustil od záměru spolufinancovat stavbu se soukromými investory a potýkal se s nároky firem Libora Procházky. „Chtěl spolupracovat s městem, ale chtěl z toho mít velké peníze, to znamená byznys,“ vysvětlil Roman Onderka (ČSSD). Bývalý primátor ze zkušeností nevěří, že se do roku 2018 začne stavět. Současný primátor Petr Vokřál (ANO) naopak doufá, že se podaří získat jak peníze, tak vyřešit majetkové spory. První etapa stavby by měla začít v roce 2018.