Brno odhalilo maketu fotbalových Lužánek. Stadion by mohl stát za 5 let

Místo opravdového fotbalového stadionu – zatím jen maketa. Tu představil v pátek Brňanům primátor města s vedením Zbrojovky Brno. Právě fotbalový klub za maketu zaplatil necelých 400 tisíc korun. Reálný stadion by ale měl stát téměř dvě miliardy korun, které město bude teprve shánět. Model vznikl díky definitivnímu rozhodnutí o budoucí podobě stadionu.

„Je to signál, že to opravdu myslíme vážně. Teď probíhá příprava území, abychom mohli zahájit práce. Chtěli bychom začátkem roku 2018 začít s první rekonstrukcí, tak aby v roce 2021 stadion byl hotový,“ uvedl primátor Brna Petr Vokřál (ANO). 

Výstavba stadionu je jedním ze strategických projektů města Brna. Tomu totiž pro zápasy chybí kapacitně dostačující prostory. Za Lužánkami zatím trénuje mládež Zbrojovky. Žádná velká exhibice se tam ale letos nechystá.

Model, který vytvořila společnost Architektonické modely Praha pod vedením projektanta z Ateliéru Brno, se nyní přesune na stadion Srbská. Tam se totiž koná ligový zápas mezi Zbrojovkou Brno a Jihlavou. Zmenšeninu připravované stavby si lidé mohou prohlédnout ještě 11. května při zápase se Spartou nebo v červnu v nákupním středisku Galerie Vaňkovka.

Stadion trpěl střídáním majitelům

Za brněnskými Lužánkami vznikl stadion v letech 1949 až 1953. O několik let později se přistavěla nová tribuna pro 66 tisíc diváků a stal se tak největším stadionem v republice. Ještě v 90. letech navštěvovaly zápasy brněnského klubu tisíce lidí. Jenže postupem času přestal stadion vyhovovat požadavkům první ligy a v roce 2001 byl uzavřen.

Na tehdejšího soukromého majitele Lubomíra Hrstku byl vyhlášený konkurz a získal jej nový majitel. Později prostory odkoupilo město od provozovatele taxislužby Kamila Pochylého za necelých 18 milionů. Ten je přitom jen o rok dříve koupil v dražbě za 11,5 milionu korun. Brno tehdy bylo ochotno dát za opuštěný stadion nejvýše 5 milionů korun. O rok později zaplatilo téměř čtyřnásobek.

Stadion se ale kvůli nedostatku peněz a vleklým sporům o vlastnictví komunikací v okolí nepodařilo rekonstruovat. Renovace fotbalového stadionu Za Lužánkami, jehož podobu pro město v roce 2008 navrhli architekti Petr Hrůša a Vít Zenkl, by přišla zhruba na dvě miliardy korun. Město takové peníze nemá.

Loni stadion ožil díky dobrovolníkům

O osud stadionu se v roce 2015 začala zajímat skupina fanoušků pod vedením brněnského patriota Petra Švancary. Společně vyčistili tribuny a upravili hrací plochu včetně trávníku. Loni tam pak proběhlo fotbalové utkání, které uspořádal právě Švancara při příležitosti ukončení své kariéry. Na zápas se přišlo podívat 35 tisíc diváků.