Praha chce zrušit Konvičkovu akci kvůli havárii vody. Před ambasádu půjdeme, tvrdí organizátor

Pražský magistrát informoval svolavatele nedělního shromáždění Iniciativy Martina Konvičky, že se akce u saúdskoarabského velvyslanectví v Bubenči kvůli havárii kanalizace konat nemůže. K jejímu zrušení prý ale úřad zákonné důvody nemá, proto nabídl přesunutí akce na nedalekou Letnou. Iniciativa ovšem akci u ambasády nemíní rušit, tvrzení magistrátu pokládá za naschvál.

Havárie, která se stala při opravě Korunovační ulice, potrvá do příštího týdne. Místo je podle náměstka pražské primátorky Petra Dolínka (ČSSD) rozkopané a do té doby tedy i „životu nebezpečné“.

„Provádíme havarijní opravy vstupní šachty do kanalizace, ve které je vypadané zdivo. Práce by měly skončit začátkem příštího týdne,“ potvrdil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Odbor pražského magistrátu, který má posuzování oznámených shromáždění na starosti, obdržel informace o havárii kanalizace v pátek. Podle vyjádření úřadu tak akci na místě „prakticky nelze realizovat,“ což sdělili i svolavateli Martinu Vítkovi z Konvičkovy iniciativy. Zároveň mu úřad znovu nabídl přesunutí akce na Letnou. Pro zrušení akce ale podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana nejsou zákonné důvody.

Iniciativa ale místo konání měnit nehodlá, prý jde o zástupný důvod magistrátu: „Napsali jsme jim, že opravdu ne, že to přesouvat nebudeme. Ta akce bude a bude v těch místech, které byly původně ohlášeny,“ uvedl Konvičkův mluvčí Miroslav Adamec. „Je to naschvál od toho magistrátu. Tohle je prostě skutečně za hranou všeho,“ dodal.

Havárie kanalizace podle něj není svým rozsahem velká, shromáždění by se tak prý mohlo uskutečnit v přilehlé ulici, podle Adamce se uvidí na místě.

Vnitro: První akci nešlo předem zakázat

V srpnu na Staroměstském náměstí vyvolala Konvičkova iniciativa svou protiislámskou akcí paniku mezi turisty. Vystupovali na ní maskovaní muži převlečení za bojovníky takzvaného Islámského státu a stříleli z maket zbraní.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) tehdy žádala potrestání magistrátního úředníka, který shromáždění povolil. Ministerstvo vnitra ale dalo úřadu za pravdu – důvody k zákazu podle něj nebyly. Ohlášení demonstrace ovšem podle vnitra mělo vzbudit zvýšenou pozornost.

obrázek
Zdroj: ČT24

11. září chceme být před velvyslanectvím Saúdské Arábie, trvá na svém Konvička

Konvičkova iniciativa tentokrát magistrátu nahlásila akci na 11. září, tedy na den 15. výročí teroristického útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku a Pentagon. Má se konat před velvyslanectvím Saúdské Arábie v Bubenči.

Muslimové si zároveň připomínají roční výročí nejhorší katastrofy tradiční muslimské pouti do Mekky. Během tlačenice tam v roce 2015 zemřelo 2110 poutníků. Mezi oběťmi bylo několik set Íránců.

Obavy už dřív vyjádřilo české ministerstvo zahraničí, které připomnělo odpovědnost státu za bezpečnost diplomatických zastoupení jiných států. Magistrát organizátory požádal, aby změnili místo konání, ti to ale odmítli.