Důvody k zákazu Konvičkovy akce nebyly. Ministerstvo vnitra dalo magistrátu za pravdu

Ministerstvo vnitra dalo pražskému magistrátu ohledně akce Iniciativy Martina Konvičky (IMK) na Staroměstském náměstí 21. srpna za pravdu. Důvody k zákazu podle něj nebyly, ohlášení demonstrace ale mělo vzbudit zvýšenou pozornost úřadu, vyplývá ze stanoviska vnitra. Iniciativa vyvolala touto svou protiislámskou akcí paniku mezi některými přihlížejícími, protože na ní vystupovali maskovaní muži se zbraněmi.

Dostupné informace o scénáři a osobě svolavatele z okruhu IMK mohly ale podle ministerstva vzbudit pozornost úředníků. Mohla být například zajištěna pořadatelská služba nebo větší přítomnost policie.

Informace mohla být důvodem pro zvýšenou pozornost, snahu získat dodatečné informace o celé akci a jejím očekávaném průběhu a v komunikaci se svolavatelem i policií mohla být vyhodnocena rizika a přijata odpovídající opatření.
Ze stanoviska ministerstva vnitra

Ministerstvo také uvedlo, že akce s názvem Obsazení Prahy - akce na podporu demokracie naplánovaná na 21. srpna se na první pohled jevila jako připomínka okupace z roku 1968. Proto nemuselo být nápadné ani užití rekvizit, jako jsou zbraně či vozidlo.

„V zákonné lhůtě tří pracovních dnů, kterou má správní orgán k dispozici pro případný zákaz ohlášeného shromáždění, nebylo jakkoliv známo, že nejde o nekonfliktní připomínku výročí okupace, ale o akce pohybující se v extremistickém spektru, které se již v minulosti projevily kontroverzně,“ uvádí stanovisko.

Zároveň ministerstvo píše, že povinnost ohlásit shromáždění má především funkci registrační a nemá sloužit k předběžnému zákazu akce, jak potvrdil i rozsudek Nejvyššího správního soudu. V případě zákazu by se magistrát podle ministerstva vystavil riziku úspěšné žaloby.

Policisté prošetřují akci jako výtržnictví

Nedělní akci IMK na Staroměstském náměstí v Praze, při níž aktéři přijeli na náměstí převlečeni za bojovníky takzvaného Islámského státu a stříleli z maket zbraní, prošetřují pražští policisté jako výtržnictví, nevyloučili ani podezření ze šíření poplašné zprávy.

Další akci plánuje IMK před saúdskoarabským velvyslanectvím na 11. září, v roce 2001 tento den zaútočili teroristé ze skupiny Al-Káida na několika místech v USA, včetně Pentagonu a budov Světového obchodního střediska, které se zřítily. Útoky si vyžádaly téměř 3000 obětí.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nejprve magistrát kritizovala, že akci nezakázal. Později však uznala, že to nebylo v jeho pravomoci. Zároveň deklarovala, že na další akci „osobně dohlédne“.