Motocyklovou Velkou cenu v Brně čekají přísnější bezpečnostní opatření

Letošní motocyklovou Velkou cenu budou v Brně doprovázet přísnější bezpečnostní opatření. Dohlížet na ni bude víc policistů, důkladnější budou taky kontroly návštěvníků. Policie tak reaguje na situaci v zahraničí a případnou hrozbu teroristického útoku. Desítky tisíc lidí na tribunách brněnského Automotodromu totiž přesně splňují definici takzvaného měkkého cíle.

Velkou cenu motocyklů v Brně navštíví každý rok víc než sto tisíc lidí. Vloni na bezpečnost fanoušků dohlížela tisícovka policistů. Letos jich má být ještě víc.

Nebylo zvykem, aby policie řešila bezpečnost uvnitř areálu, ale u některých vytipovaných akcí - Velká cena v Brně mezi ně patří - to budeme nabízet.
Milan Chovanec

 „Posílíme hlídky u vstupů, budeme monitorovat tribuny, abychom měli jasnou představu, jak to tam vypadá a v případě potřeby adekvátně reagovali,“ upřesnil opatření ředitel Policie ČR Jihomoravského kraje Leoš Tržil.

Kontrola zavazadel a policejní hlídky na tribunách

Organizátoři u vchodů na Automotodrom budou kontrolovat, co si lidé přinášejí v batohu. „Doporučujeme návštěvníkům, aby nechali doma věci typu zábavní pyrotechnika. Ty budeme zabavovat,“ řekl mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana.

U plotu, který odděluje tribuny od okolních lesů, budou hlídkovat policisté. Revizí prošly také evakuační plány. Například u nejvíc navštěvované tribuny C budou nové nouzové východy.

Další výrazná opatření ale policie nechystá. Třeba hraniční přechody by měly v době motocyklových závodů fungovat v běžném režimu. „Zahraniční fanoušci snad přijedou do České republiky fandit a nebudou chtít páchat teroristické činy,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec. Doplnil ale, že policie bude analyzovat situaci s partnery v zahraničí.

Pro návštěvníky Velké ceny by opatření neměla znamenat komplikaci. Pořadatel pošle do terénu víc lidí, aby byly mimořádné kontroly u vstupu rychlé.

Do Velké ceny zbývá čtrnáct dnů

Do jedné z největších sportovních událostí v Česku zbývají dva týdny. Velká cena na brněnském Masarykově okruhu začne 19. srpna. „Začíná se stavět zázemí, příští týden se začnou montovat i tribuny, které jsou jednorázové,“ říká mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana. 

Na desítky tisíc fanoušků se připravují majitelé kempů, hotelů i restaurací. Rezervace už přestaly přijímat menší kempy, plno má i hotel International. Předprodej vstupenek končí v neděli. K mání budou i na místě, ale dráž. Například na všechny přírodní tribuny koupí fanoušci v předprodeji vstupenku za 2300 korun, na místě pak bude stát o 600 korun víc.

 Loni prošlo branou brněnského Automotodromu téměř čtvrt milionu návštěvníků. Rekordní účasti nahrávalo kulaté výročí a také spekulace, že Velká cena může být poslední. Tato obava by teď měla být zažehnaná. Spolek pro GP Brno podepsal smlouvu s Dornou na 5 let.