Velká cena začíná. Do Brna se sjíždí tisíce fanoušků

Motocyklová Grand Prix v Brně - rovná se desetitisíce fanoušků. Někteří z nich na závod jezdí už desítky let a od rána v okolí brněnského okruhu plní kempy. Ty se musely připravit nejen na nápor lidí, ale i na vysoké teploty. Návštěvníci MotoGP se zase musí připravit na uzavírky na D1.

Na Velkou cenu jezdí Ulf Frohlich už čtyřicet let z německého Liebergrunu. „Byli mi tři roky, v roce 1974, když jsem sem přijel s mou matkou a otcem úplně poprvé,“ řekl Frohlich. Postupem času rodiče vystřídali přátelé, se kterými míří na Grand Prix pravidelně. Dorazí vždy v pondělí a mají týden dovolenou. „S kamarády tady máme 40 litrů piva. Na týden, jenom české pivo,“ dodal.

Kromě něj do kempu Start už dorazilo přes tisíc lidí a podle provozovatelů bydlí hlavně v karavanech - těch je tam o polovinu více než v předchozích letech. „Zaberou více plochy, a proto se nám z toho důvodu ten kemp nejspíš brzy uzavře,“ řekl vedoucí kempu Josef Jelínek. Jedna skupina Slováků si dokonce přivezla rovnou celý autobus. Vejde se jich do něj celkem devět.

Poslední Velká cena v Brně? Přijíždí více fanoušků

Podle Jelínka spousta lidí přijela už včera. „Z důvodu obavy, že to asi bude poslední Velká cena, nám přijížděli už ve čtvrtek,“ vysvětlil. Dodal, že v areálu jsou občané téměř ze všech evropských zemí. „Převažují Němci, Rakušané. Pak tu jsou Maďaři, Poláci, Italové, Francouzi i Norové,“ vyjmenoval vedoucí kempu.

I do dalšího kempu Tranzit dorazila už během dopoledne asi tisícovka návštěvníků MotoGP. Za pivo tam zaplatí 55 korun. Mnozí z nich si tak pití přivezli s sebou. Policie je ale připravená každého řidiče na odjezdu z areálu zkontrolovat. A další opatření jsou i kvůli suchu. „Určitě jsme museli udělat opatření, odsunout to oplocení o kus od lesa, aby nedošlo k vznícení z těch ohňů, grilu. Jsou tady hasiči, mají posílenou službu,“ potvrdil provozní kempu Petr Kadaňka.

Dva hlavní kempy v Ostrovačicích u Brna jsou tak už téměř naplněny. Letos se v předprodeji prodalo totiž o pětinu více vstupenek na závod, než tomu bylo loni. Návštěvnost by tak měla být o něco vyšší.

Řidiči se musí připravit na omezení na D1

Fanoušci, kteří do kempu ještě nedorazili a mají cestu naplánovanou po D1, se musí připravit na případné zdržení. Na D1 před Brnem jsou ve směru od Prahy čtyři uzavírky, na D2 ve směru od Bratislavy další tři. Provoz je v těchto úsecích sveden do jednoho silničního tahu. V obou směrech jsou ale zachovány dva jízdní pruhy. Na dopravní situaci bude dohlížet celkem 1 200 policistů.