Podepsáno. Motocyklová Velká cena v Brně zůstane

Dlouhá doba nejistoty a vyjednávání o budoucnosti Grand Prix v Brně skončila. Zástupci Spolku pro GP ČR Brno a španělské promotérské společnosti Dorna podepsali smlouvu o pořádání dalších ročníků.

Velká cena v Brně má více než 50 letou tradici. První ročník závodů se v Brně konal v roce 1965. Loni dosáhla Velká cena dokonce rekordního počtu diváků. Smlouva mezi Spolkem a Dornou zajišťuje konání Grand Prix v Brně i na příštích 5 let.  

Infografika: Velká cena v Brně se koná už 50 let
Zdroj: ČT24

Po téměř půl roce vyjednávání tak politici slaví úspěch a fanoušci rychlých kol se mohou radovat. Smlouva s promotérskou společností je podepsaná. Automotodrom nechtěl kvůli velké ztrátovosti Grand Prix pořádat, kraj a město proto založili Spolek pro GP ČR Brno, který bude pořádání v dalších letech oficiálně zajišťovat a podílet se na úhradě zalistovacího poplatku.

Smlouva o Moto GP v Brně (zdroj: ČT24)

Už v prosinci podepsal Spolek s Automotodromem nájemní smlouvu. „Nájemné je ve výši dvacet osm milionů ročně,“ řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek ( ČSSD). „Obdrželi jsme také dokument, který nám zajišťuje peníze od státu, podepsaný ministryní školství,“ dodal Hašek

Infografika: Velká cena byla v minulosti desítky milionů ve ztrátě
Zdroj: ČT24/Automotodrom Brno

Zalistovací poplatek bude průměrně 110 milionů korun ročně

Oproti minulým letům se zalistovací poplatek zvedne ze 70 milionů na 98 a v roce 2020 bude až 124 milionů. Průměrně tedy na 110 milionů ročně. Podle šéfa promotérské společnosti
Dorna Carmela Ezpelety je výše poplatku zhruba stejná jako u ostatních okruhů v Evropě.
„Smlouvou se vyřeší i předchozí dluhy,“ řekl na tiskové konferenci Ezpeleta.

Každoročně se lístky na Moto GP prodávaly už na podzim. Letos se jich fanoušci ještě nedočkali. „Díky podpisu smlouvy se první vstupenky budou prodávat už tento týden.“ slibuje primátor města Petr Vokřál (ANO).

Prodej bude mít na starosti Turistické informační centrum města Brna. Zamluvit si je budou moci fanoušci na internetu, pak budou k dispozici i v tištěné podobě. Letošní ročník Velké ceny by se měl konat 21. srpna.

 Cena vstupenek  by v první fázi prodeje měla zůstat stejná jako loni. V minulém roce se prodávaly na přírodní tribuny silver vstupenky za 1190 korun a gold vstupenky za 1590
korun. Ve druhé fázi prodeje chce Spolek  navýšit cenu vstupenek až o 10 procent.