Vůbec první trolejbusy u nás jezdily v Českých Velenicích, nadšenci teď sestavili repliku

České Velenice na hranicích s Rakouskem mají nové turistické lákadlo – unikátní repliku původního více než sto let starého trolejbusu. Právě Velenice byly vůbec prvním městem na území dnešního Česka, kde trolejbusy jezdily. Linka spojovala v letech 1907–1916 vlakové nádraží v Českých Velenicích a rakouský Gmünd a měřila 3,3 kilometru. Pravidelný provoz pak ale skončil kvůli vysokým nákladům.

Ve čtvrtek 21. července se chystá slavnostní jízda repliky původního trolejbusu – tentokrát ale trolejbus nebude napojen na dráty: „Obnovení provozu včetně trolejí by bylo velice nákladné. Proto replika vozu pojede na elektromotor,“ vysvětluje Kateřina Žajdlíková z českovelenické radnice.

Náklady na výrobu vozu podle ní přesáhly částku jednoho milionu korun a hradilo je město. Replika ale vznikla hlavně díky nadšení místních: „Všechny dřevěné součástky jsou prací truhláře z Moravy, ale třeba motor je z Číny a některé další součástky pak z USA. Replika se ale dohromady montovala v Českých Velenicích,“ popisuje reportérka ČT Kristina Vrkočová.

Trolejbusy přestaly na lince jezdit v roce 1916 (zdroj: ČT24)

Podle ní museli autoři pátrat v rakouských i německých archivech. Vycházeli sice z původní konstrukce, ale repliku trolejbusu sestavili tak, aby odolala dnešním podmínkám na silnici. Až se vydá na svou první cestu, tak opět zamíří přes hranice na náměstí do rakouského Gmündu, kam jezdil před více než sto lety.