Policisté zkoumají vrbětické epicentrum. Téměř dva roky po výbuchu

Policejní pyrotechnici začali ohledávat epicentrum prvního předloňského výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Cílem je nejen zlikvidovat nalezenou munici, ale také najít stopy a důkazy pro trestní řízení.  K první explozi došlo v polovině října 2014 a zemřeli  při ní dva lidé. Druhý sklad vybuchl začátkem prosince stejného roku. Dobu ohledávání obou epicenter výbuchů policie odhaduje na několik měsíců.

Ještě před zkoumáním museli policisté a hasiči místo důkladně připravit. Postavili ochranný val pro členy průzkumného týmu, vybudovali také přístupové cesty a odstavné plochy. Pořídili také speciální auta za desítky milionů korun a navíc využijí od armády zapůjčený Pandur ve zdravotnické úpravě.

Průzkum epicentra bude nebezpečný

„Činnost skupiny v samotném epicentru přináší úplně jiná rizika a faktory než práce třeba kilometr od výbuchu,“ vysvětlil policejní ředitel Zlínského kraje a velitel zásahu Jaromír Tkadleček. Práce přímo v epicentru bude velmi nebezpečná. „Věřím ale tomu, že jsme udělali maximum pro bezpečnost,“ doplnil Tkadleček.

Jaromír Tkadleček: Průzkum epicentra výbuchu provázejí přísná bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Pyrotechnici budou současně hledat důkazy a stopy

Prostor ve kterém budou policisté pracovat, je vymezený zničeným objektem. „V některých místech je kráter, jinde torzo budovy a v některých místech hromada sutin dva metry vysoká,“ popsal centrum výbuchu vedoucí pyrotechniků Jiří Lačňák.

V centrech se podle něj výbuchů nachází různá munice v různém stavu poškození. „Budeme munici odstraňovat a podrobně ji dokumentovat, případně zajišťovat stopy pro trestní řízení,“ přiblížil.

OBRAZEM: Aktuální situace ve Vrběticích (zdroj: SKPV OOK KŘ Zlín)

 V epicentru bude pracovat skupina o deseti až šestnácti členech. Ke své ochranu využije speciální odolný kontejner doplněný pytli s pískem. Pyrotechnici budou jednotlivé kusy munice posuzovat a odstraňovat. Po dokončení povrchového průzkumu pak prostor prohlédnou pomocí detektorů kovů.

Munici, kterou nebude možné bezpečně převézt, zlikvidují pyrotechnici v trhací jámě přímo ve Vrběticích. Využijí různou techniku včetně dálkově řízeného rypadla, nakladače a bagru. Průzkum epicentra druhého výbuchu ve skladu číslo 12 začne podle velitele zásahu Jaromíra Tkadlečka až po dokončení průzkumu místa výbuchu prvního skladu.

Za oploceným areálem je už bezpečno

Policie ke konci dubna vyčistila od munice a veřejnosti zpřístupnila veškeré pozemky, které jsou za oploceným areálem a po výbuších byly dříve z bezpečnostních důvodů nepřístupné. Od počátku letošního roku se tak zmenšila oblast, do které veřejnost nemůže, o více než 360 hektarů.

Sklad číslo 16 explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince 2014. Dobu ohledání obou epicenter výbuchů policie odhaduje na měsíce, možná se protáhne až do příštího roku.

Oba předloni vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Na ostraze skladů se do začátku letošního února podílela armáda, nyní je střeží policie a Vojenské lesy a statky. Z vrbětického areálu odjelo 547 kamionů se zbrojním materiálem, poslední loni před Vánocemi.

K soudu se v květnu dostal zatím jen s výbuchy nesouvisející případ údajně zakázaných výbušnin, které se nacházely ve skladu ve Vrběticích. Obžalobě čelí pět lidí i společnosti Excalibur Army a Real Trade Praha. Obviněným, kteří vinu odmítají, hrozí až 12 let vězení, firmám až zrušení. Hlavní líčení pokračuje v červenci.