Pyrotechnici znovu ve Vrběticích – hledají zbylou nevybuchlou munici

Na dvě desítky pyrotechniků začaly díky příznivému počasí opět prohledávat areál muničních skladů ve Vrběticích, které předloni explodovaly. Po zbylé munici pátrají až do hloubky 50 centimetrů.

„V úterý začali s průzkumem na loukách u Lipové a pokračují v lesích u Haluzic a na západě a severozápadě ohraničeného území. Jakmile práci dokončí, budeme moci opět zmenšit střežené území o několik desítek hektarů,“ sdělila zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Další policisté a hasiči nyní pracují na zpevnění prostranství kolem dvou bývalých muničních skladů. Mají zde vybudovat technické zázemí pro speciální patnáctičlennou skupinu, která pak začne s jejich průzkumem.

Pyrotechnici na místě zároveň likvidují nežádoucí vegetaci včetně náletových dřevin.

„V současné době střeží stanovený bezpečnostní perimetr v okolí muničních skladů pracovníci vojenských lesů a odpovídající počet policistů,“ dodala Kozumplíková bez dalšího upřesnění s tím, že se na akci podílejí také bezpečnostní složky z ostatních krajů České republiky.

Výbuchy si vyžádaly oběti na životech

Ve Vrběticích vybuchly dva muniční sklady předloni v říjnu a v prosinci. Pronajímala si je ostravská firma Imex Group. Při první explozi zemřeli dva lidé.

Policie výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Na ostraze skladů se do začátku letošního února podílela armáda, nyní je hlídá policie a Vojenské lesy a statky. Z vrbětického areálu již odjelo 547 kamionů se zbrojním materiálem. Poslední loni před Vánocemi.

Obce v okolí Vrbětic již dostaly od státu šest milionů korun na vyplacení plošných náhrad za evakuace obyvatel. Každý obyvatel ze tří obcí – Vlachovic, pod které Vrbětice spadají, Lipové a Haluzic obdrží 3100 korun.