Dva úředníci se budou zodpovídat za apartmány ve Špindlerově Mlýně

Východočeští kriminalisté obvinili dva úředníky, kteří měli v rozporu s územním plánem povolit výstavbu apartmánového komplexu ve Špindlerově Mlýně. Jde o bývalého vedoucího stavebního úřadu města a referentku odboru územního plánování a stavebního úřadu Královéhradeckého kraje. Podle policie investor díky stavebním změnám nemovitost zhodnotil o více než 14 milionů korun.

Na stráň naproti Medvědínu v části zvané Okružní vyrostly místo rodinných domků, se kterými počítal územní plán, apartmánové domy. Stavební úřad původně rodinné domy povolil, vedoucí stavebního úřadu Petr Kubec ale těsně před dokončením souhlasil se změnou projektu. 

Česká televize Kubce telefonicky kontaktovala, žádost o rozhovor ale odmítl. Zástupce investora Zbyněk Cejnar v písemném vyjádření prohlásil pouze to, že má domy zkolaudované v řádném kolaudačním řízení: „Proběhla kontrola, která shledala, že domy jsou provedeny v souladu s projektovou dokumentací.“

Události v regionech: Policie obvinila dva úředníky kvůli apartmánům ve Špindlerově Mlýně (zdroj: ČT24)

Obviněná úřednice zatím ve funkci zůstává

Referentku krajského úřadu policie obvinila kvůli tomu, že údajně nezákonná rozhodnutí ze Špindlerova Mlýna i přes podněty a stížnosti nijak nepřezkoumala. Kraj podle mluvčí Martiny Götzové ctí presumpci neviny, a proto úřednice na své pozici zatím zůstává až do pravomocného rozhodnutí soudu.  

Atraktivní horské středisko schválilo před pěti lety nový územní plán s řadou omezení. Podnikatelé ovšem zájem neztratili. Pod tlakem investorů tak ve městě vznikají stavby, které tam nemají co dělat.

„Někteří developeři se samozřejmě snaží držet legislativy, ale u hodně developerů jsme se bohužel vůči městu setkali s naprostou arogancí,“ řekl ČT zastupitel Špindlerova Mlýna Martin Jandura (nestr.).