Za zřícení lanovky může provozovatel, rozhodl soud. Nepotrestal ho však

Majitel chaty Bumbálka ve Špindlerově Mlýně je podle soudu odpovědný za zřícení nákladní lanovky, ve které se k chatě vezla rodina. Při havárii zahynul jeden člověk, čtyři další utrpěli těžká zranění. Soud ale upustil od potrestání.

Miloslav Jirman stanul před soudem jako provozovatel a strojník nákladní lanovky, která přepravuje například zavazadla návštěvníků chaty od autobusové zastávky. Obžaloba ho vinila z usmrcení a ublížení na zdraví z nedbalosti.

Podle státní zástupkyně chyboval tím, že řádně nekontroloval její technický stav, zejména opotřebení lan. Znalec označil za příčinu havárie mechanické poškození a zkorodování tažného lana, které vznikalo několik let. Chyboval také tím, že se nepřesvědčil, že v lanovce nejsou kromě zavazadel lidé. Podobně rozhodl i soud. Podle předsedkyně senátu Stanislavy Suchánkové Jirman mohl a měl předvídat, že lidé do lanovky nastoupí.

V listopadu 2013 se lanovka zřítila, když v její korbě bylo pět lidí. Osmačtyřicetiletý muž zahynul, dvě ženy a dvě děti utrpěly těžká zranění. Obžaloba uvedla, že lidé jezdili nákladní lanovkou k Bumbálce i dříve. To přiznal i Jirman, šlo však podle něj většinou o transport zraněného.

Vinu za tragický pád však provozovatel lanovky odmítl. Uvedl, že údržbu nezanedbával a zpochybnil také tvrzení znalce, že bylo lano v takovém stavu, že by hrozilo jeho přetržení. Jeho obhájce Michal Fraňo hledal vinu spíše u cestujících. „Příčinou je to, že lidé do lanovky nastoupili, ač neměli. O zákazu přepravy lidí poškození věděli. Za dobu existence chaty lanovka nikdy lidi k chatě nepřepravovala,“ uvedl obhájce.

Policisté ostatně matku a otce rodiny, která do lanovky nastoupila, obvinili. Stíhání muže, který při havárii zemřel, zastavili, žena však stanula před soudem pro těžké ublížení na zdraví. Soud ji shledal vinou, ale od potrestání upustil.

Sám Miloslav Jirman vypověděl, že byl v osudný den přesvědčen, že v korbě lanovky nejsou žádní lidé. Dvě ženy, které pád lanovky přežily, soudu řekly, že si na nic nepamatují.

Okresní soud v Trutnově sice uznal provozovatele lanovky vinným, nepřistoupil však na návrh žalobkyně, aby jej potrestal podmínkou na jeden a půl roku až dva roky. Podobně jako v případě dříve již souzené ženy od potrestání upustil.

Nákladní lanovka k chatě ve špindlerovské Přední Labské opět jezdí. Majitel ji opravil a znovu zprovoznil již krátce po nehodě.