EMS nezneužila vůči Praze dominantního postavení, rozhodl ÚOHS

Společnost eMoneyServices (EMS) při správě práv k Opencard nezneužila svého dominantního postavení na trhu. Rozhodl tak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, u kterého si před rokem stěžovala Praha. EMS od počátku považovala tvrzení města za absurdní.

„Podnět byl prošetřen a nebyly shledány důvody pro zahájení správního řízení,“ řekl o výsledku roční práce ÚOHS jeho mluvčí Martin Švanda. Praha oznámila, že se kvůli Opencard obrátí na antimonopolní úřad, loni v dubnu. „Praha se musí bránit, protože má dominantního dodavatele, který v minulosti několikrát vyhrožoval, že s městem ukončí spolupráci, případně bude pokračovat za určitých podmínek,“ řekla tehdy primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

„S oficiálním sdělením Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže včetně odůvodnění se musíme seznámit, jakmile nám bude doručeno,“ sdělil nyní mluvčí magistrátu Vít Hofman.

EMS od počátku odmítala připustit, že by ÚOHS mohl její vztah k Praze a právům k Opencard označit za problematický. „Společnost eMoneyServices se domnívá, že zneužívat monopolní postavení lze řekněme na trhu nebo v daném oboru, ale nikoliv vůči jednomu konkrétnímu odběrateli,“ uvedl již dříve mluvčí EMS Martin Opatrný.

Opencard zatím Prahu stála 1,7 miliardy korun. ÚOHS se projektem v minulosti již zabýval, město muselo zaplatit pokuty přesahující celkem 1,5 milionu korun za smlouvy, které uzavřelo s dodavateli.

Letos se Praha začala Opencard zbavovat a vydává místo nich jinou kartu nazvanou Lítačka, kterou spravuje městská firma Operátor ICT. Vedení města tvrdí, že software vyšel asi na 1,5 milionu korun, další náklady město dosud oficiálně nevyčíslilo. Vydávání Lítačky chtěla EMS zabránit, soud ale nevyhověl její žádosti o vydání předběžného opatření.