Čtvrtina žáků je na drogách, ukázaly testy. Radnice Orlové hledá cestu ven

Radnice Orlové chystá projekty proti drogám. Reaguje tak na výsledky testů provedených v základních školách ve městě, který ukázal, že každý čtvrtý žák deváté třídy má s návykovými látkami zkušenost. Město se ale musí zabývat i rozšířením drog mezi staršími lidmi – například bývalými horníky, kteří přišli o práci.

Statistiky orlovského Kontaktního centra ukazují prudký nárůst výměny použitých injekčních stříkaček. Zatímco v roce 2010 jich sociální pracovníci zachytili zhruba sedm tisíc, loni šlo více než o 41 tisíc. K-centrum přitom eviduje i drogově závislé lidi středního věku, mezi nimi bývalé horníky, kteří přišli o práci.

Velký rozruch však vzbudily v Orlové výsledky anonymního testování na základních školách, které ukázaly, že jsou drogy ve školách velmi rozšířené. „Necelá čtvrtina těch dětí byla pozitivní na nějakou návykovou látku. Víc bylo pervitinu než marihuany nebo to byla kombinace obou,“ řekl ředitel Městské policie Orlová Roman Galia.

Testy dětí proběhly s vědomím rodičů. Část souhlas s testováním nedala, a tak někteří žáci nepřišli. Celkem se zúčastnilo přes 200 žáků devátých tříd ze sedmi základních škol. Město také nechalo  analyzovat na přítomnost drog vzorky odpadní vod. Předpoklady, že v nich stopy po drogách budou, se ve všech případech potvrdily. 

Město chce reagovat hned několika kroky. Především se zaměří na ochranu dětí před návykovými látkami. Odborníci na protidrogovou problematiku by měli více spolupracovat s rodiči a přicházet i na třídní schůzky. Město by také chtělo, aby bylo testování na drogy na základních školách povinné.