Zastupitel Březina prý měnil výměnou za rozhodnutí soudce územní plán

Ve stejné době, kdy lídři stran jednali o nové pražské koalici, přišli opoziční Piráti s údajnými důkazy o tom, že měl šéf sociálně demokratických zastupitelů Karel Březina v minulosti nezákonně ovlivňovat změnu územního plánu. Konkrétně jde o pole v Čakovicích. Chystaná změna na stavební parcelu měla být podle Pirátů protislužbou za rozhodnutí soudce, který Březinu zprostil obžaloby ze zatajení angažmá ve zkrachovalých firmách. „Nikdy jsem nikomu nenabídl peníze ani jakýkoli post ani jinou věc,“ brání se Březina.

Karlu Březinovi hrozily v případu působení v dozorčích radách firem až dva roky vězení. Bývalý soudce Ondřej Havlín jej však obžaloby během několika stání zprostil. „Obžalovaný se v plném rozsahu zprošťuje obžaloby z trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Nebyla naplněna podstata trestného činu,“ rozhodl tehdy Havlín. Podle něj Březina nejednal s jasným úmyslem. „Ani nepřímý úmysl mu nebyl prokázán,“ dodal.

Letos v únoru byl Havlín odsouzen za korupci. Ještě předtím se v odposleších chlubil, že chtěl po Březinovi za zprošťující rozsudek změnu územního plánu pro svého známého a že si řekl o post v diplomacii. „Obžalovaný Havlín se v tomto směru jaksi bez skrupulí v odposleších vyjadřoval,“ řekl soudce kladenského soudu Petr Sedlařík.

Zastupitel Březina prý měl výměnou za rozhodnutí soudce měnit územní plán (zdroj: ČT24)

Podnikatel, který měl ze změny územního plánu profitovat, byl podle odposlechů Havlínův přítel Jan Harrangozo, dříve obžalovaný v kauze konkurzních podvodů. Jeho stíhání ale soud kvůli promlčení a amnestii zastavil. Případem se zabývala i protikorupční policie a odložila ho.

Samotnou kauzu soudce Havlína dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, právě tam se teď obrátil klub Pirátů s podnětem, aby nařídilo policii kauzu podezření zastupitele Březiny znovu prověřit. Soudce byl odsouzen na pět let do vězení. Podle obžaloby bývalý soudce ovlivňoval případy ve prospěch pachatelů, většinou opilých řidičů. Spolu s ním si odsuzující verdikt vyslechlo i dalších šest obžalovaných.