Pražská koalice sepsala program. Dohoda se zadrhla na Stropnickém

Pražské ANO, ČSSD a Trojkoalice se domluvily na programu nové rady. O jmenování Matěje Stropnického do rady hlavního města se však bude ještě diskutovat. ANO i ČSSD totiž jeho jmenování odmítly. A nejsou prý jediné. Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka s tímto krokem nesouhlasí ani KDU-ČSL nebo STAN.

Strany projednaly způsob fungování obnovené koalice, která se rozpadla loni v říjnu. Všechny body programu politici odsouhlasili – kromě personální změny týkající se Matěje Stropnického. „Znovu jasně zaznělo ze strany ČSSD a ANO, že za Stranu zelených čekáme nominaci do rady někoho jiného,“ uvedl Faltýnek. Samotné ANO má prý v návrhu dva kandidáty, jejich jména však neřekl.

Ještě před začátkem jednání vyzval STAN Stropnického, aby se kandidatury sám vzdal. Obdobné usnesení přijala také pražská KDU-ČSL.

Stropnický postoj STAN odmítl. Zelení prý nikdy nemluvili kterékoliv straně do personálních záležitostí, proto totéž očekává od ostatních. „Odmítli jsme podpořit partnerství Prahy s Pekingem, protože si čínská strana kladla ultimativní požadavky. Ultimáta odmítáme i v tomto případě,“ řekl. Neexistuje prý žádný důvod, proč by funkci radního nemohl vykonávat.

Stropnický byl náměstkem primátorky pro územní rozvoj do loňského října, kdy opozice navrhla jeho odvolání. Pro tehdy hlasovali i zastupitelé za ANO a ČSSD. Následně politici odhlasovali odvolání radních Hany Novákové, Ireny Ropkové (obě ČSSD) a Michala Haška (ANO). Jejich kompetence si rozdělili zbývající radní.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zásadní změny koalice nechystá

Koaliční smlouvu by strany prý mohly podepsat do čtvrtka. „Doufám, že ano,“ řekl Faltýnek. Cíle koalice jsou údajně částečně splněny. „Zásadní změny nejsou. Nově je tam mechanismus, jak řešit situace, kdy dojde ke sporu v koalici,“ řekl Faltýnek. V rozporných situacích musí hlasovat vždy minimálně polovina radních. 

Strany se nedávno dohodly, že se pokusí koaliční projekt oživit. Dosud společně řešily program a případné další praktické fungování koalice. Pokud se domluví, budou mít ANO, ČSSD a Trojkoalice opět v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů. Nyní vládne Praze sedm radních, rada má v plném počtu 11 členů.