Soud opět přiřkl zámek Opočno státu. Spor trvá už 25 let a zdaleka nekončí

Renesanční zámek v Opočně patří státu. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové, který řešil odvolání dědičky původních majitelů Kristiny Colloredo-Mansfeldové. Bránila se proti verdiktu Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou, jež loni zámek také přiřkl státu. Rozhodnutí je pravomocné, je možné pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Colloredo-Mansfeldová už potvrdila, že bude ve sporu pokračovat.

Podle soudu nebyly naplněné podmínky pro vrácení majetku, například nebyla prokázána rasová perzekuce při konfiskaci. „Uvědomujeme si, že se stala křivda, dokonce dvojnásobná. Na druhou stranu zákonodárce projevil vůli, že bude některé křivdy restituovat, ale pouze křivdy, které vznikly po únoru 1948 a z nich také pouze některé,“ řekla předsedkyně senátu hradeckého soudu Dana Mazáková.

Kristina Colloredo-Mansfeldová se vydání zámku domáhá od roku 1991, celý areál se dokonce na čtyři roky vrátil do její správy. Ústavní soud ale v roce 2005 spor vrátil na začátek a soudy v roce 2007 přiřkly zámek opět státu.

V roce 2014 ale Ústavní soud vyhověl nové stížnosti Colloredo-Mansfeldové, která žádala obnovu řízení. Dědička se obnovy domáhala na základě údajně nového důkazu. Podle výpisu z Almanachu židovské šlechty z roku 1913 podle ní byla její babička židovského původu, a konfiskace majetku nacisty tak měla i rasové pozadí.

Rychnovský soud ale v obnoveném řízení loni uvedl, že ani nové důkazy nemohly vést k závěru, že konfiskace byla důsledkem rasové perzekuce. Žalobu vyvracel i památkový ústav, který předložil listiny, podle kterých žádali otec Colloredo-Mansfeldové a další členové rodiny o říšskoněmecké občanství. 

Colloredo-Mansfeldová se i proti tomuto rozhodnutí odvolala. Případ tak dostal na stůl Krajský soud v Hradci Králové. Ten nyní rozhodnutí rychnovského soudu potvrdil. Ani tím ale spor nekončí. Colloredo-Mansfeldová po verdiktu uvedla, že se odvolá k Nevyššímu soudu. „Pro mě je to jasný, vrátit by mi to měli, to je fér. Rozumím tomu, že to vidí jinak,“ řekla.

Zámek Opočno zůstává státu (zdroj: ČT24)

Majetky za miliardu

Majetek Colloredo-Mansfeldů, který má podle některých odhadů hodnotu přes miliardu korun, za války zabavili nacisté. Stát ho převzal po roce 1945 na základě Benešových dekretů. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, po nástupu komunistů ale emigrovali do Rakouska. V Opočně a jeho okolí rodina vysoudila desítky obrazů a několik nemovitostí a pozemků.

Zámek je i přes pokračující spory přístupný veřejnosti a patří mezi nejvíce navštěvované památky v kraji. Loni ho navštívilo téměř 50 tisíc lidí. Soudy ale komplikují některé plány na opravy. Stát totiž do památky ohrožené restitucí investovat nesmí. 

„Pro zámek by bylo potřeba, aby měl po pětadvaceti letech jasného vlastníka. Pevně věříme, že to bude paní hraběnka,“ řekl před vynesením rozsudku bývalý opočenský starosta a zastupitel Štěpán Jelínek. V letech 2003 až 2007, kdy zámek Mansfeldové patřil, totiž například zrekonstruovala letohrádek a podle Jelínka také přispívala na různé akce. Právní zástupce památkářů Miloš Hošek naopak označil rozhodnutí soudu za správné.

Opočenský zámek vybudovali na místě středověkého hradu Trčkové z Lípy. Posledním rodovým vlastníkem byl Adam Erdman Trčka, který byl v roce 1634 zavražděn spolu s Albrechtem z Valdštejna.

Poté byly trčkovské majetky zkonfiskovány a Opočno získal důstojník císařské armády Rudolf Colloredo. Colloredové na přelomu 17. a 18. století přestavěli zámek v barokním slohu. Renesanční prvky ale zámku zůstaly. Nádvoří obklopené arkádami patří k nejkrásnějším projevům renesance u nás. 

V roce 1942 zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali nacisté, po roce 1945 připadl na základě Benešových dekretů státu. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, po nástupu komunistického režimu emigrovali do Rakouska.

Zámek Opočno
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK