Skleněná restaurace, kterou navrhla Eva Jiřičná, odrazuje nájemce. Provoz je drahý

Měla být chloubou Zlína, ozdobou Kongresového centra. Elegantní, prosklená restaurace podle návrhu Evy Jiřičné zeje už dva roky prázdnotou. Je totiž energeticky náročná. Celoroční provoz by vyšel nájemce na zhruba čtyři miliony korun.

Nájemce restaurace Spirit na střeše Kongresového centra se město snažilo najít už ve čtyřech výběrových řízeních. Zájemci se sice hlásili, vítěz však pokaždé od smlouvy odstoupil. Do posledního výběrového řízení, které město vypsalo koncem loňského roku, se dokonce nikdo nepřihlásil. „Město Zlín by klidně prostory pronajalo za jednu korunu, ale i tak bohužel neměl nikdo zájem. Bez úprav, které povedou k zásadnímu snížení provozních nákladů, to zřejmě nepůjde,“ říká náměstek zlínského primátora Dalibor Stříbný.

Vytápění, klimatizace a k tomu ještě platy zaměstnanců a nákup surovin. Aby dokázal zaplatit roční náklady na provoz, musel by nájemce utržit každý den zhruba 35 tisíc korun.

Restaurace byla oblíbená jak mezi místními, tak u turistů
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Město otevírá restauraci alespoň na některé akce. Provoz zajišťuje menza Univerzity Tomáše Bati. Většinou je otevřena při koncertech Filharmonie Bohuslava Martinů, která má v Kongresovém centru své sídlo. „Posluchači si zvykli před koncertem i po něm zajít na kávu, na skleničku, patřilo to k večeru, “ vysvětluje ředitel filharmonie Josef Němý.

Světoznámé architektce Evě Jiřičné, která Kongresové centrum navrhla, je to líto. Je přesvědčená, že skleněné restauraci pomůže zastínění. Vedení města však s nákladnou úpravou nesouhlasí. „Já neříkám, že jsem bez viny. Na druhé straně bych řekla, že ta spolupráce s městem nefunguje, protože nechce najít řešení,“ uvedla Jiřičná.

Restaurace otevřená v roce 2010 byla oblíbeným místem pro obyvatele města i pro turisty. Nabízela luxusní prostředí a dobré jídlo. Bývalý nájemce po třech letech provozování Spiritu vzdal a nechce o tom mluvit. Město se s ním dodnes soudí o statisícové dluhy za energie.