Po deseti letech se objevil v Jeseníkách vlk. Zachytila ho fotopast

Ochránci přírody po deseti letech potvrdili výskyt vlka v Jeseníkách. Na severním okraji Hrubého Jeseníku ho nejprve zachytila fotopast, poté našli a zdokumentovali také stopy v terénu. Podle ochránců by mohlo jít o jedince, který si přišel na naše území najít smečku. V Česku se podle odhadů nyní pohybuje asi 15 vlků.

Vlka zaznamenala na začátku roku fotopast Filipa Seitla. „Věděl jsem, že ochránci přírody provádějí monitorování velkých šelem v Jeseníkách. Jakmile jsem v počítači zahlédl záběry zvířete připomínajícího vlka, ihned jsem jim poslal záznam i identifikaci,“ uvedl Seitl.

Videozáznam potvrdily stopy v terénu

Kratičký záběr vzbudil senzaci. „Informaci jsme dostali během několika hodin od průchodu zvířete před fotopastí. Pochopitelně jsme vyrazili do terénu. Podařilo se nám najít jeho charakteristickou stopu, změřit délku kroku. Vše odpovídá vlkovi obecnému, věrohodnost krátkého videozáznamu se potvrdila,“ uvedl zoolog ze správy krajinné oblasti Petr Šaj.

„Snažíme se také najít vzorky pro DNA a potravní analýzu, abychom zjistili pohlaví a stáří zvířete, jeho genetickou příslušnost a další informace,“ doplnil koordinátor monitoringu šelem v Jeseníkách Jiří Beneš z Hnutí Duha.

Reportáž: Ochránci potvrdili výskyt vlka v Jeseníkách

Do poloviny 19. století žily v Česku stovky vlků. Lidé je vyhubili. V Jeseníkách je datován poslední odstřel roku 1908. Po druhé světové válce se tam opět sporadicky objevoval. Posledním doloženým důkazem byl zastřelený kus v Břidličné na Bruntálsku roku 2005. Největším nepřítelem tohoto vzácného zvířete je stále člověk. Loni na podzim byl nalezený zabitý kus například na Českolipsku.

Šelmy se vracejí do české krajiny

Podle Jiřího Beneše svědčí potvrzený výskyt vlka o tom, že se tyto šelmy postupně vracejí do české krajiny. Ochránci odhadují, že se jich nyní v Česku pohybuje asi patnáct. „Oblast Jeseníků a Rychlebských hor je pro vlky jednou z oblastí, kam se mohou šířit z německo-polských hranic,“ uvedl. Připomenul, že loni bylo prokázáno opětovné rozmnožení smečky u Doks v severních Čechách, další vlci byli spatřeni na Broumovsku a v Javorníkách.

Lidé se podle zoologů nemusí vlka bát, protože je velmi plachý. A přírodě může jen prospět. „Vlk jako vrcholový predátor může pomoci s regulací přemnožených kopytníků. Severní okraj Hrubého Jeseníku, kde byl záznam pořízen, poskytuje velkým šelmám dostatek potravy, jsou tam divočáci, daňci, jeleni,“ uvedl Beneš. Dodal, že však nehrozí, že by byl nedostatek zvěře pro rozumné myslivecké hospodaření.

Aktuálně probíhá v Jeseníkách a Rychlebských horách velké monitorování šelem, jehož součástí je rozmístění fotopastí i hledání stop v terénu. Podílí se na něm hnutí Duha, Agentura ochrany přírody, lesníci i dobrovolníci. Podobné průzkumy se provádějí také v Krkonoších, Beskydech nebo na Broumovsku.