V ostravské zoo nečekaně uhynulo sotva dvouleté slůně

Ostravská zoologická zahrada přišla v sobotu o nejmladší samici slona indického. Sumitra, která by v únoru oslavila teprve druhé narozeniny, uhynula nečekaně. Příčinu úmrtí pracovníci zoo zatím neznají, ačkoliv zvíře mělo už od narození problémy s příjmem potravy.

Přes veškeré snahy ošetřovatelů odmítalo mládě krátce po narození pít mateřské mléko. Pracovníci zoo nakonec přikročili k umělé výživě. Právě kvůli těmto komplikacím bylo opakovaně upozorňováno na to, že se stav slůněte může kdykoliv změnit. Zatím totiž nebyl zaznamenán případ, kdy by se zvíře, které v dostatečném množství nepilo mateřské
mléko, dožilo dospělosti.

Mraky se přitom rozptýlily v nedávné době, kdy Sumitra překročila váhu 700 kilogramů a navzdory nepříliš nadějným prognózám prospívala. „Zatím neznáme příčinu jejího úmrtí. Vše se odehrálo nečekaně a velmi rychle,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková. Jasněji by ošetřovatelé měli mít po pitvě. Pavilon slonů je v neděli pro veřejnost uzavřen.

Samička Sumitra (uprostřed) nečekaně uhynula před druhými narozeninami
Zdroj: Zoo Ostrava

Sbírka na výzkum sloních nemocí pokračuje

„Navzdory úmrtí sloní samičky bude i nadále pokračovat sbírka vyhlášená ostravskou zoologickou zahradou v dubnu 2014 za účelem podpory renomovaného berlínského institutu, který se zaměřuje na výzkum sloních nemocí, zejména pak na sloní herpes virus. Na tuto nemoc, která má na svědomí životy desítek slůňat v zoologických zahradách, doposud neexistuje účinná vakcína ani lék,“ uvedla mluvčí. Od vyhlášení sbírky už se podařilo shromáždit přes půl milionu korun.

  • Matkou Sumitry byla samice Vishesh. Své první mládě přivedla na svět v březnu 2011 a šlo o vůbec první slůně narozené v Česku. 
  • Sameček ale v květnu uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému. V zoo se pak narodila ještě sloní samička Rashmi, která letos oslaví páté narozeniny. 
  • Zoo musela dát loni v říjnu utratit devětadvacetiletého sloního samce Calvina, kterému se na pravé přední noze vytvořil velký absces a odmítal si ho nechat ošetřit. Kvůli nulové šanci na uzdravení se tak zoo rozhodla pro eutanazii.