Za deset let starou loupež jsou obžalováni čtyři expolicisté

Deset let stará loupež míří k soudu. Krajské zastupitelství v Brně podalo obžalobu na čtyři muže, kteří údajně přepadli v roce 2006 dodávky s penězi u Slavkova u Brna. Ukradli téměř 80 milionů korun. V rozplétání případu pomohlo kriminalistům nalezení těla pohřešovaného řidiče vozu. Jeho ostatky nalezli až loni v březnu v Drásově na Brněnsku.

„Mohu potvrdit, že krajské státní zastupitelství podalo 28. prosince loňského roku obžalobu ke Krajskému soudu v Brně na čtveřici mužů z jižní Moravy,“ uvedl mluvčí Krajského státního zastupitelství Brno Hynek Olma. Tři z nich jsou podle něj stíháni za loupež, jeden z nich je navíc stíhaný pro vraždu. Všichni obžalovaní jsou bývalí policisté.

Za loupež jim hrozí trest odnětí svobody v délce osm až patnáct let. „U pachatele vraždy patnáct až dvacet let. Obžaloba byla podána ještě na jednoho muže, který se jako pomocník podílel na ukrytí těla zavražděného,“ vysvětlil mluvčí.

Řidič byl údajně jejich komplicem

Zavražděným mužem je řidič přepadené dodávky, který byl zároveň komplicem lupičů. „Byl komplicem pachatelů této trestné činnosti a byl usmrcen právě z toho důvodu, aby nedošlo k vyzrazení této trestné činnosti,“ řekl mluvčí Olma. Jeho tělo loni v březnu objevili kriminalisté na pozemku Romana Dolíhala v obci Drásov. Jeho identitu prokázaly až testy DNA.

Tělo zavražděného komplice objevili kriminalisté v obci Drásov (zdroj: ČT24)

Na daném pozemku podle státního zástupce městyse Drásov Martina Klima už policie výkopové práce dříve prováděla. I předtím se spekulovalo, že výkopy souvisely s pátráním po pohřešované osobě. „Zatím jsme nemohli se podívat jako obhájci do spisu. Předpokládám, že nás pustí do spisu příští týden. Pak budeme vědět, co je i předmětem obžaloby,“ řekl advokát obžalovaného Dolíhala Robert Grund.

Za pět minut ukradli 77 milionů

Patrně čtvrtá největší loupež v historii České republiky se stala v srpnu 2006. Na silnici mezi Slavkovem a Rousínovem zastavili vůz bezpečnostní služby Brink's C.L. dva muži vydávající se za policisty. Za pět minut uloupili z dodávky 77 milionů korun.

Policie tehdy rozjela rozsáhlé pátrání po pachatelích a vytvořila tým policejních specialistů nazvaný Mega, který dostal případ na starosti. Speciální tým vyslechl stovky svědků. Případ ale neobjasnili. K odhalení kauzy nepomohlo ani to, že bezpečnostní agentura Brink's C.L. vypsala odměnu na dopadení pachatelů ve výši 20 tisíc eur. Tým jej proto v únoru 2008 odložil.

O dva roky později ale nastal zlomový okamžik, kdy byl řidič přepadeného vozu prohlášen za pohřešovaného. Když jeho ostatky kriminalisté v březnu 2014 objevili, jejich identifikace jim pomohla v dalším rozplétání případu.