ČSSD udělala rošádu v čele Jihomoravského kraje. Šanci dostali ti, kteří půjdou do voleb, uvedl Hašek

Ve vedení Jihomoravského kraje skončí náměstek hejtmana Zdeněk Pavlík a radní Jiří Janda a Jaroslav Parolek. Trojici politiků z ČSSD nahradí jejich straničtí kolegové: předseda krajského výkonného výboru a klubu zastupitelů ČSSD Roman Hanák a zastupitelé Petr Šelepa a Igor Chlup. Důvodem prý není nespokojenost s prací dosavadních členů rady, ale to, že už nebudou příští rok kandidovat ve volbách.

„Na základě dohody poskytnou prostor pro další kolegy,“ prohlásil o rezignaci trojice sociálnědemokratických členů krajské rady hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj má změna ukázat voličům, že se strana snaží o dynamiku v týmu ve vedení kraje. Na facebooku hejtman přiznal, že důvodem je i snaha „dát šanci novým tvářím ČSSD, které půjdou do klání o důvěru voličů na podzim 2016“.

Končící náměstek hejtmana Zdeněk Pavlík řekl, že nastal čas na odpočinek. „Mám už dvaašedesát let a blížím se do důchodového věku. Někdy jsem měl tolik práce, že jsem z toho pomalu ani nespal. Je potřeba dát prostor mladším. Je to taková podpora pro krajské volby v příštím roce, ve kterých už kandidovat nebudu,“ uvedl Pavlík. Do konce volebního období bude zastávat jako uvolněný funkci předsedy finančního výboru.

Po Pavlíkovi převezme problematiku dopravy a majetku kraje Roman Hanák, Igor Chlup přebere od Parolka životní prostředí a venkov a Šelepa od Jandy školství. Podle Haška jsou to lidé, kteří daným oborům rozumí a nebudou potřebovat sto dnů hájení. Lidovce jako koaličního partnera Hašek informoval a ti to podle jeho slov vzali na vědomí.

Změny budou schvalovat zastupitelé 17. prosince a fakticky se noví členové vedení kraje ujmou funkcí od 1. února příštího roku.

Politolog: Vliv na volby nelze předjímat

„Nejedná se o politiky, kteří by v současné chvíli disponovali výrazným potenciálem z hlediska nějaké akumulace hlasů. Ale může to sloužit k tomu, že se jasně ukáže cesta, kdo by v případě volebního vítězství a sestavování koalice bude dál vést určitý resort," myslí si o změnách ve vedení kraje politolog Michal Pink z Masarykovy univerzity.

Před rokem sociální demokraté udělali ve vedení kraje podobnou změnu, když z náměstka hejtmana Václava Božka udělali pouze radního a na jeho místo přišel Marek Šlapal. Zda budou ostatní radní za ČSSD znovu ve volbách kandidovat, Hašek nepotvrdil.

- věk 31 let

- místostarosta obce Kobeřice u Brna

- předseda Výboru finančního Jihomoravského kraje

Roman Hanák
Zdroj: JMK

- věk 35 let

- překladatel, pedagog

- člen zastupitelstva města Veselí nad Moravou

- místopředseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, předseda Rady pro národnostní menšiny Jihomoravského kraje

Petr Šelepa
Zdroj: JMK

- věk 37 let

- asistent poslance

- člen zastupitelstva města Podivín

- člen Výboru finančního, člen Výboru pro meziregionální vztahy, předseda Komise finanční a majetkové Jihomoravského kraje

Igor Chlup
Zdroj: JMK